Vakbond maakt zich steeds meer zorgen over gezondheidswerkers met Long Covid

Image source - Pexels.com


Vakbond FNV lanceert een meldpunt voor zorgmedewerkers met Langdurige Covid-symptomen die hierdoor financiële schade oplopen. Met het meldpunt hoopt de FNV meer inzicht te krijgen in de omvang van het probleem, “en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van actuele informatie te kunnen voorzien.” Ondertussen pleit de FNV ervoor dat de overheid snel met een speciaal fonds komt voor Langdurige Covid-problematiek.

Volgens de vakbond lopen steeds meer zorgprofessionals die langer dan een jaar met ziekteverlof zijn, het gevaar dat hun salaris en uitkeringen worden gekort. Ook hebben zij kosten gemaakt voor revalidatie die niet door hun verzekeraar worden vergoed.

De FNV houdt inmiddels ruim honderd meldingen van medewerkers met Langdurige Covid-klachten in de gaten. Het overgrote deel werkt volgens de vakbond in de zorg. “Dit zijn allemaal mensen die aannemelijk kunnen maken dat ze besmet zijn op het werk. Hun ziekte had vaak voorkomen kunnen worden door het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen.”

Een speciaal Long Covid-fonds moet het mogelijk maken om financiële compensatie te geven aan mensen die besmet zijn met het coronavirus op de werkvloer en nog steeds klachten ervaren, aldus de vakbond. De FNV stelt dat voormalig minister van Volksgezondheid, Tamara van Ark, in april beloofde dat er een fonds zou komen voor deze slachtoffers, “maar sindsdien is er weinig gebeurd.”

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat als reden wordt opgegeven dat het niet haalbaar is zolang er een demissionair kabinet is en er geen regulier kabinet officieel is aangekondigd. “Maar de problemen waar deze mensen tegenaan lopen stapelen zich op. Over drie maanden komt de eerste groep medewerkers met Long Covid in de WIA terecht omdat ze dan al twee jaar ziek zijn.”

Er zijn berichten dat het netto-inkomen van mensen met 30 tot soms 50 procent is gedaald, zei Jong. “Sommige slachtoffers moeten hun woning verkopen omdat de lasten niet meer te dragen zijn. En dat is heel zuur als je bedenkt dat dit in veel gevallen ook de mensen zijn die hun eigen gezondheid op het spel zetten om tijdens deze periode voor ons te kunnen blijven zorgen.” coronapandemie.”

Bedrijven krijgen miljarden steun, aldus De Jong. “Maar de mensen in de frontlinie hebben echt het gevoel dat ze keer op keer het slachtoffer worden. Ze worden aangetast in hun gezondheid en in hun portemonnee.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?