Vakbond en werkgever nog ver verwijderd van cao regionaal vervoer


De eisen van vakbond FNV voor een nieuwe cao in het regionaal vervoer staan ​​nog ver af van wat werkgevers bieden, stelt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. Vrijdag vond een nieuwe onderhandelingsronde plaats.

“Het belangrijkste verschil zit nog steeds in de loonstijging, maar er zijn ook grote uitdagingen op het gebied van werkdrukvermindering en een goede regeling voor oudere werknemers”, zegt Van der Gaag in een verklaring.

De FNV-directeur beweerde dat alle aandacht nu op 10 januari ligt, wanneer de gesprekken worden hervat. “Als dat niet genoeg oplevert, kunnen we niet anders dan doorgaan met de geplande stakingen van 17, 18, 19 en 20 januari.”

Ongeveer 13.000 mensen vallen onder de cao regionaal vervoer. De huidige cao loopt af op 31 december.

FNV wilde het koopkrachtverlies door gestegen prijzen structureel herstellen. De vakbond heeft daarom een ​​looneis van 20 procent op tafel gelegd. “Die reparatie van het koopkrachtverlies geldt dus voor volgend jaar, maar dekt ook het verlies van vorig jaar. Het aanbod dat de werkgevers vandaag hebben gedaan, is totaal onvoldoende om dat verlies te compenseren”, aldus Van der Gaag.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De vakbond wilde ook dat de hoge werkdruk aangepakt zou worden. Door een groot personeelstekort lopen veel chauffeurs volgens FNV op hun tandvlees. “Vrijdagen worden ingetrokken en de benodigde toeslag wordt vaak niet uitbetaald. Werkgevers negeren momenteel de regels om de dienstregeling draaiende te houden. Dit gaat ten koste van de gezondheid van chauffeurs. Inmiddels is een op de vijf ziek”, aldus de FNV-directeur.

De cao in het regionaal vervoer is anders dan die voor zo’n 1.300 medewerkers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis.

Vakbonden zijn ook in conflict met werkgevers over deze cao. Voor deze conducteurs, machinisten en buschauffeurs eisen de vakbonden dat de lonen automatisch stijgen met de inflatie. De treinen van Arriva staken daarom in Noord-Nederland.

Plaats een reactie