Vakbond dreigt met staking bij Heineken brouwerijen

Image source - Pexels.com


De vakbond FNV dreigde met een staking tegen brouwerij Heineken, omdat de brouwer zijn arbeiders niet genoeg loonsverhoging bood. Als het bedrijf niet voor dinsdag 17.00 uur tot een betere cao kan komen, volgen arbeidsacties, zo stelt de vakbond.

FNV-directeur Niels Suijker wijst erop dat de door Heineken voorgestelde loonsverhogingen beduidend lager zijn dan de inflatie. Heineken creëert ook ongelijkheid onder zijn werknemers door de loonschalen voor de komende twee jaar te bevriezen, aldus Suijker. Hij zei ook dat het laatste aanbod van de brouwer geen sterke regeling voor vroegtijdig stoppen met werken en een hogere reiskostenvergoeding bevatte.

“De mensen in de brouwerijen hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt tijdens de pandemie, met alle risico’s die ze liepen op de werkvloer, want thuiswerken was geen optie”, legt Suijker uit. “Heineken maakt wereldwijd ook nog steeds enorme winsten. En nu worden de medewerkers met zo’n magere stijging weggehoond.”

De vakbond onderhandelt met Heineken over drie verschillende cao’s, waaronder een voor het hoofdkantoor, een voor de commerciële tak en een derde voor het brouwerij- en drankenpersoneel. Het FNV-ultimatum geldt alleen voor de brouwerijen.

Suijker legt uit dat FNV daar de meeste leden heeft en daardoor een sterk signaal kan afgeven aan anderen door te gaan staken. Onder deze cao vallen de 1.250 medewerkers van de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude, maar ook de veel kleinere bierlocatie Brand in Wijlre en frisdrankleverancier Vrumona in Bunnik.

Volgens Suijker zouden de arbeiders in Den Bosch, Zoeterwoude en Bunnik gaan staken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?