Vakbond CNV pleit voor 30-urige werkweek

Image source - Pexels.com


Vakbond CNV riep Nederlandse bedrijven op om zo snel mogelijk een 30-urige werkweek in te voeren. Een 30-urige werkweek moet psychische problemen, zoals burn-outs, voorkomen.

CNV-directeur Piet Fortuin wees op zijn eigen onderzoek, volgens welke één op de vijf mensen te maken heeft met een burn-out. “Honderdduizenden mensen zijn er helemaal doorheen. Het is hoog tijd voor een nieuwe balans.”

Ongeveer drie op de vijf respondenten van een peiling van het CNV zeiden dat een kwart verlaging van de 40-urige werkweek hen zou helpen om op een gezonde manier met pensioen te gaan. Tweederde van de respondenten zegt minder ziekteverzuim te verwachten. Ongeveer 75 procent voorzag een betere balans tussen werk en privé en ongeveer de helft verwachtte productiever en efficiënter te zijn in een werkweek van 30 uur.

“Verschillende tests tonen aan dat mensen gelukkiger, efficiënter en productiever zijn. De balans tussen werk en privé verbetert enorm”, aldus de federatievoorzitter. De overheid moet het voortouw nemen bij het invoeren van een kortere werkweek.

Het is volgens Fortuin het optimale moment om een ​​kortere werkweek in te voeren nu de economie zich langzaam herstelt van de coronacrisis.

Voor sommige mensen zouden de plannen van het CNV langere werktijden betekenen. “Onze wens is dat mensen die nu in kleine bijbaantjes werken straks 30 uur gaan werken. Dit zorgt ook voor een betere balans tussen man en vrouw”, aldus Fortuin.

De vakbond zet zich de komende tijd in voor het invoeren van een kortere werkweek door middel van cao-onderhandelingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?