Vacatures in NL vanaf volgend jaar afnemen: Uitkeringsinstantie

Image source - Pexels.com


Het aantal vacatures blijft dit jaar stijgen, maar neemt in 2023 weer af, voorspelde uitkeringsinstantie UWV in haar arbeidsmarktprognose. Ook het aantal banen zal toenemen, evenals het aantal gewerkte uren. In deze gevallen zal de groei zowel dit jaar als volgend jaar doorzetten, maar afvlakken.

De arbeidsmarkt kreeg tijdens de coronacrisis wat klappen, maar herstelde zich daarna snel. Dat dit herstel niet in hetzelfde tempo doorzet, heeft te maken met de nieuwe economische onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De economie kromp in 2020 met 3,8 procent, maar het aantal banen daalde met slechts 0,3 procent. Het aantal gewerkte uren nam sneller af. In 2021 herstelde de economie zich en oversteeg het aantal banen opnieuw het niveau van 2020. Het aantal gewerkte uren bleef nog achter. Ondanks de verwachte stijging voor de komende jaren, verwacht het UWV niet dat het aantal uren per baan in 2023 hoger zal zijn dan het pre-coronavirus niveau.

De belangrijkste reden is dat zelfstandigen minder uren werken. Het aantal zzp’ers is in 2020 fors gestegen, maar het totaal aantal uren is nauwelijks gestegen. Hierdoor is het gemiddeld aantal uren dat een zzp’er werkt sterk gedaald.

In de meeste sectoren neemt het aantal banen toe. Het UWV ziet een sterke stijging in met name de uitzendbranche en de horeca. Het UWV verwacht minder banen in de detailhandel, autoverkopen en industrie. Deze laatste sector is erg gevoelig voor de bewegingen van de economie en internationale ontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?