Vacatures in horeca nemen snel toe

Image source - Pexels.com


Het aantal vacatures is de afgelopen maanden fors gestegen, meldt Randstad op basis van een landelijk onderzoek. Volgens het uitzendbureau komt dit doordat de horeca weer de deuren mocht openen na het opheffen van de coronamaatregelen en omdat het terrasseizoen weer van start gaat. Het zonnige weer dit weekend zorgde ervoor dat veel mensen de Nederlandse terrassen bezochten. Maar terwijl de vacatures toenemen, zoeken steeds minder mensen een baan in de sector.

In de horeca is de vraag naar mensen groot. Zo verdubbelde het aantal openstaande vacatures in de provincie Utrecht in een jaar tijd bijna tot 1.119. Het aantal werkzoekenden in de sector daalde in datzelfde jaar met bijna de helft. Landelijk is volgens Randstad een vergelijkbaar beeld zichtbaar.

“Veel mensen werken nu ook elders”, zegt Badelog van Gelder, regiodirecteur Randstad voor Utrecht, in een toelichting. “Het overbruggen van die kloof vraagt ​​om creatieve oplossingen.” Het uitzendbureau verwees naar onderwijs en opleiding.

Rik Donders, de oprichter van horeca-uitzendbureau DOEN, bevestigt dat er een enorm personeelstekort is. “De industrie is nog niet eens 100 procent open omdat er nog geen beurzen en conferenties worden georganiseerd”, zei hij. “Als dat ook gaat lukken, komen we in de problemen.” Volgens Donders zal er, afhankelijk van hun werkervaring, werk zijn voor Oekraïense vluchtelingen die zich melden. “In Amsterdam is het bijvoorbeeld normaal om in het Engels bediend te worden”, zegt Donders. “Ze zouden daar prima kunnen werken.”

Randstad maakte een lijst van de meest gewilde medewerkers in de horeca. De vraag naar servicemedewerkers is het grootst. Ook zijn er veel vacatures voor koks en keukenpersoneel. Ook horecamanagers en horecamedewerkers zijn gewild.

Volgens horecavereniging KHN ligt het aantal vacatures voor de meeste beroepsgroepen nog steeds onder het pre-Covid-niveau. Toen was er een personeelstekort van 40.000 mensen in de sector. KHN zegt geen recente cijfers te hebben over het huidige tekort.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?