Utrecht overweegt nieuwe metrolijnen onder het stadscentrum

Image source - Pexels.com


De Merwedelijn, een nieuwe verbinding tussen station Utrecht Centraal en Nieuwegein, moet vooral ondergronds worden aangelegd. Volgens gemeente en provincie Utrecht blijkt uit nieuw onderzoek dat dit de beste optie is. Daarmee wordt de lijn de eerste metroverbinding in Utrecht.

Er zijn plannen voor een tweede metrotracé dat onder de historische binnenstad door moet, maar Utrecht heeft hier nader onderzoek naar laten doen. Die metro komt dan onder het tracé van de huidige busbaan bij Vredenburg in de richting van de Blitstraat te liggen.

In een voorstel dat het college van burgemeester en wethouders dinsdag aan de gemeenteraad stuurde, schreef mobiliteitswethouder Lot van Hooijdonk dat een metrolijn “bijdraagt ​​aan bereikbaarheid en leefbaarheid” in de stad. “Een ondergrondse verbinding in het hart van de stad biedt in dit steeds drukker wordende gebied veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Met bussen redden we het niet meer”, aldus Van Hooijdonk.

Ondergronds vervoer zal de reiziger ook tijd besparen, beloofde ze. Nieuw openbaar vervoer moet de groei van de stad opvangen. Per dag maken naar schatting 50.000 reizigers gebruik van de Merwedelijn. Utrecht zal de komende jaren flink groeien qua inwoners. Alleen al in de Merwedekanaalzone staat de bouw van duizenden woningen gepland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?