Utrecht is de eerste gemeente die inwoners van het gasnet verjaagt


Utrecht sluit als eerste Nederlandse gemeente inwoners gedwongen af ​​van het aardgas. Het stadsbestuur en woningcorporatie Mitros vinden het nodig om de energietransitie te versnellen en geen geld te verspillen aan het vernieuwen van gasleidingen die over een paar jaar niet meer nodig zijn, meldt de Volkskrant.

“Hiermee komt een einde aan de vrijblijvendheid en het voorland van hoe we het in Nederland gaan doen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Dit is een bescheiden project. Maar voor het eerst zegt een gemeente: het gas is uit.” De gemeenteraad stemt er vandaag over.

Het gaat om 320 huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord, die alleen een gasaansluiting hebben om te koken. Tijdens een consultatie stemde 92 procent van de bewoners voor de overstap naar elektrisch koken, 5 procent stemde tegen en 3 procent onthield zich van stemming.

En de overstap zal goed zijn voor huurders, betoogde de gemeente. Ze besparen 150 tot 200 euro per jaar, vooral omdat ze geen vast bedrag meer hoeven te betalen voor een gasaansluiting. De woningcorporatie vergoedt de inductiekookplaat en bijbehorende potten en pannen, evenals de verzwaring van de elektriciteitsaansluiting en het verwijderen van de gasmeter.

Lees ook:  Nieuwe belastingregels "rampzalig" voor vastgoedbeleggers, particuliere verhuur

“Mensen vinden veranderen moeilijk, ook al is het goedkoper”, zegt Henk Peter Kip, directeur van Mitros, tegen de krant. “Het goede nieuws is dat een grote meerderheid voor de overstap is. Als we vooruitgang willen boeken, moeten we dit soort stappen zetten.”

Dergelijke minderheidsverzet is een belangrijk obstakel geweest in het Utrechtse doel om Overvecht-Noord van het aardgasnet te halen. De gemeente wil dat in 2030 alle circa 8.000 woningen in de wijk gasloos zijn. Maar door enkele bezwaren die het proces vertragen, moet nu mogelijk een groot deel van het verouderende gasnet worden vervangen.

Om vergelijkbare redenen zullen waarschijnlijk meer gemeenten het voorbeeld van Utrecht volgen en mensen gaan dwingen om mee te doen aan de omschakeling van aardgas. In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgasnet moeten zijn afgesloten en dat proces gaat heel langzaam. Het kabinet bereidt daarom een ​​wet voor waarin alle gemeenten dwang als instrument kunnen gebruiken. “We kunnen niet wachten tot er één huizenblok weerstand biedt zoals een Gallisch dorp”, zei minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge eerder dit jaar.

Lees ook:  Het regionale vervoer staakt vanaf 6 februari vijf dagen

Plaats een reactie