Utrecht geeft honderden euro’s aan huishoudens met lage inkomens voor energierekening

Image source - Pexels.com


De gemeente Utrecht geeft huishoudens met een laag inkomen vanaf eind maart 200 euro per maand als compensatie voor hun hoge energierekening. Bijstandsgerechtigden in de stad krijgen het bedrag automatisch op hun bankrekening. Gezinnen met een inkomen van minder dan 125 procent van het minimumloon die geen bijstandsuitkering krijgen, kunnen de tegemoetkoming later aanvragen, aldus burgemeester en wethouders van Utrecht in een brief aan de gemeenteraad.

“De energieprijzen stijgen heel snel en steeds meer inwoners betalen een nieuw, veel duurder tarief door het aflopen van vaste contracten. De schrijnende situaties nemen toe”, aldus burgemeester en wethouders. “Daarom wil de gemeente – vooruitlopend op steun van de rijksoverheid – eind maart beginnen met het uitbetalen van de 200 euro compensatie.” De regeling loopt tot minimaal augustus.

Naast het bedrag op hun bankrekening krijgen uitkeringsgerechtigden ook een brief waarin ze uitleggen waarom ze het extra geld hebben gekregen. In de brief staat ook informatie over het aanvragen van een energiebox en waar u (schuld)hulp kunt vinden als u hulp nodig heeft.

Utrechters die ondanks de compensatie van 200 euro in financiële problemen komen, kunnen een beroep doen op het verschil tussen hun oude en nieuwe energierekening. “Dit zal breed worden gecommuniceerd onder de professionals in de stad.”

De gemeente Utrecht blijft er bij het Rijk op aandringen om met een structurele oplossing voor energiearmoede te komen, aldus burgemeester en wethouders. “Omdat de reikwijdte en impact ervan steeds groter worden.” De oorlog tussen Rusland en Oekraïne drijft ook de energieprijzen op. “Dit, in combinatie met een sterke inflatie, zorgt ervoor dat veel huishoudens hun stijgende kosten niet meer kunnen dragen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?