Unilever schrapt wereldwijd 1.500 managementbanen

Image source - Pexels.com


Unilever schrapt wereldwijd ongeveer 1.500 managementbanen. De foodgroep achter merken als Ola, Ben & Jerry’s en Knorr denkt beter in te kunnen spelen op consumententrends als de top voor het bedrijf anders wordt georganiseerd. En dat zou de prestaties moeten verbeteren.

Unilever gaat in de nieuwe opzet met vijf verschillende business units werken. Er komt een duidelijk afgebakende ijstak en een tak die specifiek gericht is op schoonheid en welzijn. Volgens CEO Alan Jope zal Unilever sneller kunnen handelen als er iets verandert in de markt. Hij benadrukte dat de aanhoudende groei van het bedrijf een topprioriteit blijft en dat de aanpassingen moeten helpen profiteren van Unilevers schaalgrootte.

Maandag meldde Bloomberg op basis van ingewijden dat het bedrijf duizenden banen zou kunnen schrappen. Zo ver gaat Unilever nu niet. Maar 15 procent van de senior managementfuncties zal verdwijnen. Unilever heeft straks 5 procent minder minder ervaren bestuurders. Het is niet bekend of er banen in Nederland verdwijnen. Daar wordt binnenkort naar gekeken, zegt een woordvoerder. De groep heeft ongeveer 27.000 medewerkers in Nederland en ongeveer 150.000 wereldwijd.

CEO Jope staat onder toenemende druk om de koers van het bedrijf te wijzigen, omdat het niet zo snel groeit als concurrenten. Vorige week zei de Brit dat hij zich meer op gezondheid wil richten en ondermaatse bedrijfsonderdelen wil verminderen. Toen werd ook bekend dat Unilever een mislukt bod van 50 miljard pond (zo’n 60 miljard euro) heeft gedaan op de consumentendivisie van GlaxoSmithKline (GSK), dat onder meer pijnstillers en tandpasta van Sensodyne maakt.

Unilevers overnameplan kreeg veel kritiek van aandeelhouders. Ze vonden dat Unilever zich beter op andere dingen kon concentreren. Inmiddels is ook bekend geworden dat de Amerikaanse activistische belegger Nelson Peltz aandelen in Unilever heeft gekocht. Het is niet precies duidelijk wat hij wil. Maar Peltz staat erom bekend dat hij grote veranderingen wil doorvoeren in grote bedrijven. Dat gebeurde eerder bij het bedrijf achter Pepsi en het Franse voedingsconcern Danone.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?