Ultrasnelle kruidenier Gorillas ontwijkt Duitse arbeidswetten door Nederlander te worden

Image source - Pexels.com


Gorillas, een van oorsprong Duitse snelle bezorgdienst voor boodschappen, is enkele weken geleden Nederlands geworden. Het schijnbare bedrijf, Gorillas Technologies Holding Bv, is op 28 januari overgedragen aan een Nederlandse besloten vennootschap gevestigd in Amsterdam, meldt NRC op basis van documenten gedeponeerd bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Het hoofdkantoor van Gorillas blijft in Berlijn.

Volgens de krant kiezen Duitse bedrijven vaak voor dergelijke constructies via Nederland om de Duitse medezeggenschapswet te omzeilen. De Duitse wet geeft werknemers veel ruimte om deel te nemen aan discussies over de werkplek. Zo is de helft van de zetels in de raden van commissarissen van grote bedrijven gereserveerd voor werknemersvertegenwoordigers. In Nederland kunnen werknemers een derde van de commissarissen voordragen via de ondernemingsraad.

Gorillas vertelde NRC dat het Nederland heeft gekozen als moederbedrijf om “een efficiënte holdingstructuur te creëren en de volgende fase van onze groei verder mogelijk te maken”. Volgens de KvK-documenten werken 446 van de ruim 10.000 Gorillas-medewerkers bij het Nederlandse moederbedrijf.

Gorillas belooft boodschappen “binnen enkele minuten” na bestelling bij klanten te bezorgen. Het is momenteel actief in 12 Nederlandse steden.

De snel groeiende populariteit van supersnelle boodschappenbezorgdiensten zoals Gorillas en zijn concurrenten – Getir, Zapp en Flink – zorgt voor kopzorgen bij sommige Nederlandse gemeenten, met klachten over geluidsoverlast, verkeerd geparkeerde fietsen en scooters en onveilige verkeersomstandigheden. Verschillende Nederlandse steden nemen maatregelen om de groei van deze diensten te sturen. Zo hebben Amsterdam en Rotterdam dit jaar de opening van eventuele nieuwe distributiecentra verboden, terwijl ze nagingen hoe ze dit nieuwe soort zaken het beste konden opzetten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?