Uitzendkrachten verliezen vaak hun baan door ziekte

Image source - Pexels.com


In 2015 verbood Nederland het ontslag van werknemers wegens ziekte. Desondanks komt het nog steeds vaak voor dat uitzendkrachten hun baan verliezen als ze ziek zijn of anderszins arbeidsongeschikt zijn, meldt Trouw.

Een uitzendbeding in het contract, dat ook onderdeel uitmaakt van de cao, stelt uitzendbureaus in staat om een ​​contract direct te beëindigen als het werk eindigt. Het idee hierachter is bijvoorbeeld seizoenswerk, maar het kan ook gebruikt worden om een ​​contract te beëindigen omdat een uitzendkracht ziek thuis is.

Vorig jaar kregen ruim 12.000 uitzendkrachten een ziekte-uitkering, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Dat zijn er 3.000 meer dan in 2019. UWV zegt tegen de krant dat dit mede komt doordat meer uitzendbureaus het uitzendbeding in hun contract opnemen. Het UWV beslist of een ontslag terecht is of niet. Maar in het geval van het uitzendbeding krijgt een zieke uitzendkracht automatisch een ziekte-uitkering.

Trouw vroeg vakbond FNV naar het uitzendbeding in de cao. “Die bepaling is helaas niet het slechtste onderdeel van deze cao”, zegt Erik Pentenga, directeur van de sector Flex bij de vakbond, tegen de krant.

Je baan verliezen zodra je ziek bent, is een stimulans om ziek te gaan werken, zegt Nuna Zekic, universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de Universiteit van Tilburg, in Trouw. “Zeker met het coronavirus is dat natuurlijk een slecht idee.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?