Uitzendbureaus waarschuwen voor zelflerende algoritmen vanwege discriminatiepotentieel


Uitzendbureaus vermijden zoveel mogelijk het gebruik van zelflerende algoritmen om werkgevers en werknemers te matchen. Ze willen mogelijke nadelige effecten, zoals discriminatie, vermijden. Dit initiatief begon met Randstad, ManpowerGroup Nederland en YoungCapital.

De uitzendbureaus zeggen er actief voor te kiezen geen zelflerende algoritmen te gebruiken tijdens het selectieproces. Het gebruik van deze algoritmen kan leiden tot de systematische uitsluiting van bepaalde demografische gegevens op basis van leeftijd, postcode of andere factoren, zelfs zonder dat het uitzendbureau zich hiervan bewust is.

De bedrijven zijn ook terughoudend met voorspellende algoritmen. Dit zijn de algoritmen die de Belastingdienst gebruikte bij het recente kinderopvangtoeslagschandaal. De vooraanstaande uitzendbureaus willen de controle over het selectieproces behouden in plaats van het aan de techniek over te laten.

“Met zelflerende algoritmen kunnen zelfs de makers niet onderscheiden welke processen tot de keuzes leiden”, legt Peter Pernet van YoungCapital uit. “Daarom kunnen we niet werken met een zelflerend algoritme en ligt de selectie van kandidaten in handen van onze recruiters.” Randstad Nederland is zich ook bewust van de maatschappelijke impact van hun bedrijf. Daarom worden discriminerende factoren als leeftijd, nationaliteit en postcode niet ingevoerd in het systeem, zegt Arbeidsmarktdirecteur Marjolein ten Hoonte. Precies hetzelfde gebeurde bij ManpowerGroup Nederland, die privacygevoelige gegevens uit het systeem haalde.

Lees ook:  De huizenverkopen dalen met een derde terwijl de prijs met 14 procent stijgt; Overbieden valt weg

Erik Janse, verantwoordelijk voor digitale ontwikkelingen bij ManpowerGroup, merkte dat er teveel privacygevoelige informatie in de systemen zat. “Daar gaat het vaak mis bij politie en belastingdienst; die voeren veel privégegevens in, waar algoritmen toegang toe hebben.” ManpowerGroup gebruikt nu alleen data die niet aanzetten tot discriminatie.

Janse benadrukt een groot verschil tussen uitzendplatforms en andere ‘vraag- en aanbodplatformen’ zoals Bol.com en Booking.com. “Een uitzendbureau heeft met mensen te maken en niet met hotelkamers, dus de techniek moet anders worden ingezet. Daarom zijn er altijd adviseurs bij het selectieproces betrokken.” Randstad toetst samen met verschillende universiteiten regelmatig de bestaande algoritmen aan een ethische code en vindt dat het altijd essentieel is dat mensen meekijken.

Plaats een reactie