Uitspraak Hooggerechtshof vertraging woningbouw


Een uitspraak van de Hoge Raad begin deze maand, die gemeenten verbiedt om grond rechtstreeks aan ontwikkelaars te verkopen zonder andere partijen gelijke kansen te geven, zorgt nu al voor vertragingen in de woningbouw. Steden tasten in het duister over de gevolgen van de uitspraak voor recent gesloten of bijna gesloten transacties. En dat zorgt voor vertragingen, zeggen ontwikkelaars tegen BNR.

“De angst is dat afspraken die je op het punt staat te maken of hebt gemaakt onjuist blijken te zijn en je die moet terugdraaien”, zegt advocaat Arjen de Snoo van DLA Piper tegen de omroep. “De investeringen die je hebt gedaan komen onder druk te staan ​​of zijn waardeloos. Het kost veel tijd om nieuwe afspraken te maken.”

“De vertragingen zijn grotendeels te wijten aan gemeenten”, zegt Jan Fokkema, directeur van projectontwikkelaarsvereniging Neprom. “Ze vragen zich af wat de gevolgen zullen zijn voor alle transacties die ze in het verleden hebben gesloten, maar nog niet hebben afgerond of op het punt staan ​​te sluiten.” Ze onderzoeken dus alle recente transacties opnieuw om er zeker van te zijn dat aan de voorwaarden van het Hooggerechtshof wordt voldaan. “Hierdoor lopen projecten vertraging op.”

Lees ook:  Vakbond CNV pleit voor 30-urige werkweek

Volgens Coen van Rooyen van woningbouwvereniging WoningbouwersNL heeft de uitspraak desastreuze gevolgen voor de woningbouw. “Om de komende tien jaar een miljoen woningen te bouwen, moeten alle seinen groen zijn. Een van die seinen staat nu op diep donkerrood.”

Bouwsectororganisatie Bouwend Nederland wijst erop dat dit probleem bovenop het tekort aan bouwplaatsen en de stikstofcrisis komt. “Het is een extra obstakel waar woningzoekenden de dupe van worden.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt tegen BNR dat de uitspraak “zeker gevolgen heeft voor overheden en marktpartijen” en dat gemeenten worstelen met de onzekerheid die het met zich meebrengt. “We hopen dat lopende onderhandelingen en gesloten overeenkomsten niet ter discussie worden gesteld”, aldus VNG. “Gemeenten moeten verkoopprocessen anders doen. Dat kost tijd.”

Plaats een reactie