Uitgevers van schoolboeken censureren leermateriaal om problemen met religieuze groeperingen te voorkomen

Image source - Pexels.com


De vier grootste Nederlandse schoolboekenuitgeverijen censureren hun lesmateriaal voor basisscholen uit angst voor repercussies van streng religieuze christelijke organisaties, aldus de NRC. Uitgevers droegen auteurs en illustratoren op om onderwerpen als make-up, korte rokjes, zondagssport, carnaval en evolutie te mijden omdat de uitgevers geen sterk religieuze klanten willen verliezen.

Het gaat om vier uitgeverijen, waaronder Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff, aldus het NRC.

Het censureren van schoolmateriaal belemmert de educatieve ontwikkeling van kinderen, vertellen freelanceschrijvers en illustratoren aan de krant. “Ik denk niet dat dit acceptabel is voor een uitgever van schoolboeken”, zei auteur Annemarie Bon.

Haar collega Marc ter Horst was het ermee eens dat het vermijden van onderwerpen, zoals evolutie, “de kans misloopt om kinderen enthousiast te maken voor geschiedenis en biologie. Dat is een slechte dienst voor kinderen.”

Veel basisscholen zijn zich niet bewust van de censuur. “Wat je niet weet, zie je niet”, zegt directeur van de Openbare Montessorischool in Zwolle Linda Morssinkhof. Sommige scholen wensten meer transparantie van de uitgevers.

Leraar Gerdien Lassche van de reformatorische basisschool vindt dat censuur in sommige gevallen gerechtvaardigd is. “Je kunt het schoonmaken noemen. Als christen ben je verplicht om kinderen op een goede manier voor te bereiden op hun leven in de samenleving”, zei de leraar.

“We waarderen het dat studenten werken met leermateriaal dat individuen of groepen op geen enkele manier kan schaden”, schreef Malmberg op hun website.

In reactie op een medewerker die haar kritiek op de richtlijnen uitte, verklaarde Malmberg in een e-mail dat “de richtlijnen overdreven zijn en niet van deze tijd”, maar bleef ze materiaal censureren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?