Uber moet chauffeurs in dienst nemen, oordeelt rechter

Image source - Pexels.com


Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Zij vallen voortaan onder de cao van Taxivervoer, oordeelde de rechtbank in een zaak van vakbond FNV. Uber wilde dat chauffeurs zelfstandig bleven, terwijl FNV dit schijnzelfstandigheid noemde.

De rechter oordeelde dat Uber ‘modern werkgeversgezag’ heeft en dat chauffeurs alleen ‘op papier’ zelfstandig ondernemer zijn. Verschillende functies in de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten, duiden op een werknemersrelatie. Zo mag een chauffeur slechts enkele ritten weigeren voordat hij door het systeem wordt uitgelogd. Bij klachten van klanten is Uber ook de partij die eenzijdig beslist over de oplossing. De maatschappij kan onder meer besluiten het overeengekomen tarief aan te passen.

FNV noemde de uitspraak een grote overwinning voor de rechten van chauffeurs. “Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet gehandhaafd moet worden”, zegt vakbondsvicevoorzitter Zakaria Boufangacha in een reactie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?