Twitter schorst accounts van Nederlandse Covid-complottheoreticus Willem Engel

Image source - Pexels.com


Twitter heeft twee accounts opgeschort die worden beheerd door Willem Engel, de coronavirus- en Covid-19-vaccinscepticus en samenzweringstheoreticus achter de organisatie Viruswaarheid, of “Virus Truth” in het Engels. Het bedrijf is dinsdag verhuisd om zijn persoonlijke account, @Willem_Engel, en dat van zijn dansschool, @dancalegria, op te schorten. De tweets die hij op het platform deelde, waren niet meer zichtbaar voor de gebruikers van het sociale mediaplatform.

Engel zei dat zijn beide accounts tegelijkertijd werden verwijderd. Twitter liet hem weten dat de accounts waren verwijderd omdat het hem beschuldigde van het overtreden van de regels door “manipulatieve inhoud en spam” te plaatsen, beweerde hij. “Ze gaven geen voorbeeld van zijn posts die in strijd waren met de regels

Hij speculeerde dat Twitter de accounts had verwijderd omdat hij vorige week een afbeelding deelde met daarop het huisnummer en de postcode van de woning van Sigrid Kaag. Zij is de leider van de politieke partij D66 en werd maandag de nieuwe minister van Financiën.

Engel denkt dat de overheid deels achter de actie zit, en hij wil een juridische procedure starten tegen Twitter.

De leider van Viruswaarheid deelde de tweet met de persoonlijke informatie van Kaag, dagen nadat een andere complottheoreticus voor haar huis stond met een brandende fakkel tegen het huis te schreeuwen. Hij werd later gearresteerd, net als een vrouw die live videobeelden van het incident streamde.

Engel zei vorige week dat toen hij de afbeelding deelde, hij geen mensen opriep om haar te intimideren, noch probeerde hij mensen aan te zetten tot gewelddadige of bedreigende handelingen. Hij verwijderde de foto omdat Twitter zei dat het anders zijn account zou verwijderen. De politieke partij van Kaag bevestigde dat ze van plan is een klacht in te dienen tegen Engel. Op dit moment wordt onderzocht op welke gronden dit kan.

Een account van Engel was afgelopen zomer al opgeschort door Twitter, vanwege uitspraken die hij deed over voetballer Christian Eriksen, die een hartstilstand kreeg tijdens de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland. Engel beweerde dat er een verband was tussen het incident op het veld en de Covid-19-vaccins.

Engel heeft later zijn uitspraken afgezwakt, maar zei dat hij de tweet niet wilde verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?