Tweederde van plastic supermarkten niet gemakkelijk recyclebaar


Bijna tweederde (65 procent) van de plastic verpakkingen voor supermarktproducten is niet of in beperkte mate recyclebaar. Meer dan de helft van de verpakkingen die niet gemakkelijk recyclebaar zijn, kan echter worden gerecycled met een of twee eenvoudige wijzigingen in het verpakkingsontwerp. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek.

De milieuorganisatie onderzocht de verpakkingen van producten die mensen in het dagelijks leven veel gebruiken, zowel private labels als A-merken. Het maakte een vergelijking tussen de grootste supermarkten van Nederland. Alle supermarkten die bij het onderzoek betrokken zijn, hebben het Plastic Pact onderschreven, waarin is afgesproken om zoveel mogelijk 100 procent recyclebare verpakkingen op de markt te brengen, aldus Natuur & Milieu. “Maar ondanks al deze mooie woorden moeten we constateren dat als het om marketing en gebruiksgemak gaat, supermarkten en fabrikanten nog steeds geen prioriteit geven aan duurzaamheid”, zegt Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu.

Volgens de milieuorganisatie doen private labels het beter dan A-merken op het gebied van recyclebaarheid. In vergelijking met de andere supermarkten scoren Jumbo en Ekoplaza het slechtst – ze hebben meer verpakkingen die niet gerecycled kunnen worden, en het is volgens de organisatie ook een grotere uitdaging om de verpakkingen goed recyclebaar te maken. Jumbo en Albert Heijn lopen voorop met duidelijke en volledige verwijderingsinstructies. “Bij Ekoplaza en Lidl ontbreekt echter goede informatie over het overgrote deel van de verpakkingen.”

Lees ook:  30% van de winkelmedewerkers kan de eindjes niet aan elkaar knopen; Werknemers worstelen met brandstofkosten

Volgens Vierstra zullen producenten en supermarkten die hun best doen al een enorme verbetering opleveren. Als het label bijvoorbeeld van papier is en op plastic is geplakt, staat dat recycling in de weg.

Natuur & Milieu wil dat de overheid ervoor zorgt dat supermarkten en fabrikanten alleen gemakkelijk recyclebare verpakkingen maken. “De kwaliteit van de kunststoffen moet behouden blijven, anders is er geen effectieve recycling van grondstoffen”, zegt Vierstra. Ook vindt de organisatie dat er meer moet gebeuren om ervoor te zorgen dat consumenten kiezen voor herbruikbare verpakkingen. “Uiteindelijk zijn herbruikbare verpakkingen natuurlijk nog beter dan wegwerpverpakkingen”, zegt Vierstra. Hij denkt bijvoorbeeld aan korting voor consumenten die kiezen voor hervulbare sapflessen.

Plaats een reactie