Tweederde van beursgenoteerde bedrijven voldoet aan vrouwenquotum in raad van commissarissen

Image source - Pexels.com


Ruim tweederde van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen heeft dit jaar genoeg vrouwen in de raad van commissarissen om het vrouwenquotum te halen, stelt de Tilburgse hoogleraar Mijntje Lückerath-Rovers in de jaarlijkse Dutch Female Board Index. Vorig jaar voldeed slechts de helft van de beursgenoteerde ondernemingen aan deze norm.

Begin dit jaar was een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander van een vrouwenquotum voor de raad van commissarissen van grote bedrijven. De nog niet van kracht zijnde wet schrijft voor dat minimaal een derde van de commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen vrouw is.

De wet bepaalt dat elke man die vertrekt, moet worden vervangen door een vrouw totdat het quotum is bereikt. Indien toch een man wordt aangesteld, is die benoeming nietig.

Ook de zo’n vijfduizend BV’s en NV’s die niet beursgenoteerd zijn, moeten laten zien hoe ze met behulp van een streefcijfer het aandeel vrouwen aan de top kunnen verbeteren. Hoe zij dit willen bereiken, kunnen de bedrijven zelf bepalen, maar zij moeten jaarlijks hun voortgang rapporteren aan de Sociaal Economische Raad (SER).

Bij 61 van de 89 beursgenoteerde ondernemingen bestaat een derde van de raad van commissarissen uit vrouwen. De 28 bedrijven die nog niet aan deze eis voldoen, zouden samen 33 vrouwen moeten aanstellen om de achterstand in te halen. “Het zijn vooral de kleinere fondsen die achterblijven, dit zijn kleinere, soms inactieve beursgenoteerde fondsen”, aldus Lückerath-Rovers. “Een wettelijk quotum zal daarom vooral deze kleinere fondsen aanspreken.

De groei van het aantal vrouwelijke bestuurders is volgens de hoogleraar gestagneerd. Dit jaar waren er per saldo twee vrouwelijke regisseurs meer, tegen negen vorig jaar. Het percentage vrouwelijke bestuurders ligt nu op 13,6 procent.

Van alle bedrijven in de Amsterdam Exchange Index haalt alleen Just Eat Takeaway het vrouwenquotum niet. Twee van hun zeven commissarissen zijn vrouwen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?