Tweede staking in universitaire ziekenhuizen; Geen planbare zorg gedurende 24 uur

Image source - Pexels.com


Duizenden medewerkers van alle acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland staken dinsdag voor de tweede keer. In de academische ziekenhuizen is er alleen spoedeisende zorg voor 24 uur. Alle planbare zorg komt voor deze periode te vervallen, zegt vakbond FNV tegen de NOS.

De gezondheidswerkers gingen voor het eerst in staking op 28 september. Toen draaiden 89 afdelingen op “zondagsdienst”, die alleen noodgevallen behandelden. Dinsdag draaien 279 afdelingen zondagsdienst in wat FNV de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit noemde.

“Net als de besmettingen met het coronavirus neemt ook de woede toe”, aldus de vakbond. “Helaas is de druk op medewerkers in de UMC’s zo schrijnend dat actie ondernemen, met de beperkte mogelijkheden die ze daarvoor hebben, nodig is om de zorg toekomstbestendig te maken.”

De medewerkers van het UMC vallen onder hun eigen cao, los van medewerkers van andere ziekenhuizen. De vakbonden willen een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle werknemers en concrete afspraken voor minder werkdruk.

De umc’s zeggen niet verder te komen dan een eenmalige uitkering van 3,5 procent van het bruto jaarsalaris in januari 2022 en een structurele loonsverhoging van 3,5 procent vanaf 1 augustus volgend jaar. Dit geldt voor de ‘middengroepen’, inclusief verpleegkundigen. Voor de lagere salarissen stelden de UMC’s een eenmalige bonus van 750 euro en een structurele loonsverhoging van 1 procent voor.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?