Twee miljoen werknemers halen hun pensioen niet, zegt vakbond

Image source - Pexels.com


Volgens vakbond CNV kan meer dan de helft van de beroepsbevolking zijn huidige functie niet uitoefenen tot de pensioengerechtigde leeftijd. Zo’n 78 procent van de door de vakbond ondervraagde leden geeft aan gebruik te willen maken van een regeling voor vervroegd pensioen. De vakbond interviewde meer dan 2.200 leden ouder dan 45 jaar die in zowel de publieke als de private sector werken.

De vakbond zei dat ze de kwestie bij de regering zal aankaarten om snel regelingen te ontwikkelen waardoor iemand eerder kan stoppen met werken. “Tenminste twee miljoen werkende mensen halen hun pensioen niet. Tegelijkertijd moeten we ook steeds langer doorwerken. Dit maatschappelijke vraagstuk vraagt ​​om een ​​oplossing die verder gaat dan alleen het huidige verband”, zegt Patrick Fey, vice-directeur -voorzitter bij CNV en pensioenonderhandelaar De tijd dringt en als er niets wordt gedaan, lopen honderdduizenden mensen die hun eigen pensioen voor vervroegd pensioen niet financieren, gevaar, zei hij.

Fey wijst erop dat sociale partners in het pensioenakkoord van 2019 een VUT-regeling, oftewel RVU, zijn overeengekomen. Maar 63 procent van de respondenten vindt het nettobedrag, 1.200 euro per maand, te laag om vroegtijdig te stoppen met werken. Zo’n 55 procent geeft ook aan dat hun werkgevers terughoudend zijn om mensen eerder met vervroegd pensioen te sturen.

Een kwart van de ondervraagde leden zou graag willen overstappen naar een baan met minder werkdruk, maar de helft geeft aan dat de werkgever niet wil meewerken. Bovendien is er volgens 77 procent geen mogelijkheid tot omscholing naar een ander soort werk. “Veel werknemers zitten vast in een te zware baan. Ze halen het niet tot hun pensioengerechtigde leeftijd, maar ze kunnen ook niet overstappen naar een minder zware baan”, zegt Fey. [employers] investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. Veel werknemers boven de 50 hebben een schat aan ervaring en zijn van grote waarde voor een bedrijf. Het zou zonde zijn als deze groep na een leven hard werken te vroeg met pensioen gaat”, aldus Fey.

Tweederde van de ondervraagden vindt dat mensen na 45 jaar werken met pensioen moeten kunnen. Fey: “Dat hebben de sociale partners ook al eerder geopperd. Zo voelt de minister niet. Het zou onpraktisch en onbetaalbaar zijn. Maar met deze cijfers is een oplossing voor dit probleem onvermijdelijk.”

Fey vermeldde ook dat de minister van Pensioenen in België een pensioenplan voorstelt voor na 42 jaar werken. “Wat in Nederland onpraktisch en onbetaalbaar is, kan blijkbaar in België. Het zou mooi zijn als Nederland het Belgische voorbeeld zou volgen en arbeiders een behoorlijke oude dag zou gunnen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?