Twee buitenlandse ambassadeurs op fraudelijst Belastingdienst

Image source - Pexels.com


Op de geheime fraudeblokkeringslijst van de Belastingdienst, waarop de namen van honderdduizenden burgers stonden zonder dat ze daar ooit iets van wisten, stonden ook de namen van twee buitenlandse ambassadeurs, meldt Trouw. De Belastingdienst is al weken in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe met deze gevoelige situatie om te gaan.

Hoe de ambassadeurs op de fraudelijst zijn beland, is niet duidelijk. Ambassadeurs vallen onder het team Internationale Fiscale Behandeling bij de Belastingdienst. Zij zijn in principe in Nederland belastingplichtig, maar vaak niet over hun gehele inkomen. De Belastingdienst wil Trouw niet vertellen welke landen de betrokken ambassadeurs vertegenwoordigen ‘vanwege traceerbaarheid en privacywetgeving’.

“Gezien het belang van zorgvuldigheid en respect voor de internationale context, is eerst contact gelegd met het ministerie van Buitenlandse Zaken over hoe te handelen in dit soort situaties”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen de krant. “De Belastingdienst bekijkt momenteel samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe dit proces moet worden voortgezet, waarbij ook rekening wordt gehouden met privacywet- en regelgeving.”

Trouw en RTL Nieuws maakten begin 2020 het bestaan ​​van de geheime fraudelijst van de Belastingdienst bekend. Zo’n 270.000 burgers stonden op de lijst van potentiële fraudeurs, vaak zonder bewijs. De Belastingdienst heeft hen nooit op de hoogte gesteld van de vermoedens, zodat zij zich er niet tegen konden verweren. De belastingdienst hield deze lijst meer dan 20 jaar bij.

In oktober vorig jaar oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de Belastingdienst met deze lijst de privacywetgeving ernstig heeft geschonden. Twee weken geleden concludeerde PricewaterhouseCoopers (PwC) dat de Belastingdienst mensen heeft beoordeeld op mogelijke fraude op basis van nationaliteit en uiterlijk. In reactie daarop hebben twee slachtoffers in het kinderopvangtoeslagschandaal en een van fraude beschuldigde gastouderbureau aangifte gedaan van discriminatie tegen de Belastingdienst.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?