Topposities in AEX-bedrijven worden nog steeds ingenomen door mannen

Image source - Pexels.com


Sinds begin 2022 is er een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat er een “evenwichtige samenstelling” moet zijn van mannen en vrouwen in raden van commissarissen. Over het algemeen voldoen bedrijven op de Amsterdam Exchange Index (AEX) aan deze eis. Het probleem bestaat echter nog steeds in topposities, die bijna uitsluitend door mannen worden ingenomen, aldus de Europese Investeringssite VEB.

Vorige week werd een doorbraakpositie bekend gemaakt voor Pauline van der Meer Mohr. Zij wordt ASMI’s voorzitter van de raad van bestuur. ASMI is een internationaal bedrijf met hoofdkantoor in Nederland dat gespecialiseerd is in ontwerp, productie en verkoop. Dit is een promotie voor Van Der Meer Mohr, sinds september vorig jaar commissaris bij het bedrijf. Dergelijke verhalen zijn helaas zeldzaam.

De VEB analyseerde de vergaderagenda’s van AEX-ondernemingen om de voortgang van de geplande wijzigingen van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen na de jaarlijkse beleggersvergadering te beoordelen en deed drie belangrijke observaties. Ten eerste constateerden ze dat het aantal vrouwen in de raden van commissarissen van AEX-bedrijven langzaam toeneemt.

Momenteel is 43 procent vrouw, maar 10 van de 21 nieuwe benoemingen in de besturen zullen vrouw zijn. In sommige bedrijven, zoals Unilever en RELX, voeren vrouwen de boventoon. Anderen, zoals JET, hebben vrouwen die slechts 30 procent van de posities innemen. Dit cijfer ligt onder het wettelijk vereiste percentage, namelijk 33 procent. De raad van commissarissen heeft dan ook geoordeeld dat JET de volgende twee benoemingen de volgende commissarisfunctie met een vrouw in plaats van een man zal moeten invullen.

Verder is bij 24 van de 25 AEX-bedrijven de voorzitter van de commissie een man. De uitbijter is nieuwkomer, Universal Music Group.

Er lijkt echter verandering op komst. Bij het bedrijf Wolters Kluwer neemt de Amerikaanse Ann Ziegler het stokje over van Frans Cremers. De leerstoel van Cremers wordt ingevuld door Heleen Kersten, partner bij advocatenkantoor Stibbe. Dit is belangrijk omdat Wolters Kluwer hiermee het eerste bedrijf binnen de AEX wordt met zowel een vrouwelijke CEO, Nancy McKinstry, als een vrouwelijke bestuursvoorzitter.

Het tempo van verandering is traag op managementniveau. Minder dan een vijfde van de Executive Directors van alle 25 AEX-ondernemingen is vrouw (14 van de 79). Vrouwen krijgen vaak geen titels als CEO of CFO maar vervullen rollen als “Chief Business Marketer” zoals Marieke Snoep en “Chief People Officer” zoals Hilde Garssen, beiden werkzaam bij KPN. Slechts vier vrouwen bij AEX-bedrijven zijn eindverantwoordelijk voor jaarrekeningen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?