Toename van zowel startende als sluitende bedrijven; Vacatures boven pre-Covid niveaus

Image source - Pexels.com


In mei zijn in Nederland ruim 21.000 nieuwe bedrijven geopend, maar ook 10.000 bedrijven sloten, zo maakt de Kamer van Koophandel (KvK) bekend. Ook het aantal vacatures herstelde zich ruimschoots van de Covid-19-dip, met vorig jaar een recordaantal van 400.000 vacatures, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal startups steeg in mei met 16 procent, terwijl het aantal opgevers met 32 ​​procent klom, aldus de KvK. De meeste van beide categorieën waren te vinden in de gezondheids- en cateringsector. Het aantal faillissementen nam in mei toe ten opzichte van april, maar was met 161 nog steeds erg laag.

Volgens de KvK is de groei van horeca-startups volledig te danken aan event-catering, waaronder zelfstandige chef-koks en barista’s. “Met de start van het festivalseizoen en het inhalen van allerlei vieringen, zijn dit hoogtijdagen voor eventcatering”, zegt Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap tegen de NOS. “In de zorg is de verschuiving van betaald werk naar zzp’er, zowel verpleegkundigen als thuiszorg, de belangrijkste oorzaak.”

Na zes jaar onafgebroken klimmen, daalde het aantal vacatures in Nederland in het eerste jaar van de coronaviruspandemie met 241.000 tot 1 miljoen. Maar vorig jaar, het tweede coronavirusjaar, zijn ze meer dan hersteld, aldus CBS. In 2021 steeg het aantal vacatures met een record van 400.000 tot 1,4 miljoen.

Het aantal vacatures nam in alle sectoren toe, maar vooral in de horeca en bedrijfseconomie en administratieve dienstverlening. Ook in deze sectoren zijn de vacatures in 2020 het sterkst gedaald.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?