Tientallen reisorganisaties slepen Nederlandse staat voor de rechter vanwege reisadvies

Image source - Pexels.com


Tientallen reisorganisaties spannen rechtszaken aan tegen de overheid omdat ze vinden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onjuiste reisadviezen geeft. Code oranje reiswaarschuwingen gelden ook voor gevaccineerde reizigers naar landen buiten de Europese Unie, terwijl de risico’s voor deze mensen laag zijn, volgens in totaal 72 organisaties. Volgens de bedrijven kan de Staat later deze week een dagvaarding verwachten.

Bij de rechtszaken zijn kleine en middelgrote gespecialiseerde bedrijven betrokken, waaronder Explore Tanzania, Jambo Safari Club en Around The World Travel. Ze zeggen dat langeafstandsreizen onterecht worden ontmoedigd, wat de sector aanzienlijke schade berokkent. De reisorganisaties voerden aan dat de quarantaineverplichting buiten de EU niet meer geldt voor gevaccineerde reizigers en dat vaccinaties overal goed werken, ook buiten de EU.

Daarom eisen ze een “betrouwbaar reisadvies” dat ervan uitgaat dat de meerderheid van de Nederlanders is ingeënt. Het huidige reisadvies dateert uit de tijd van vóór de vaccinaties, aldus de organisaties, en landen die veilig zijn voor gevaccineerde mensen zouden code geel of groen reisadvies moeten krijgen.

Volgens de reisaanbieders zegt het ministerie “streven naar een plan, mogelijk in november”, maar dat zal dan te laat zijn. “Wat Nederlandse reizigers verwachten van het conciërgekabinet is direct actueel, eerlijk en betrouwbaar reisadvies”, zegt Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel. Hij sprak namens de 72 reisorganisaties. “Betrouwbaar reisadvies betekent natuurlijk dat je er rekening mee houdt dat je gevaccineerd bent.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat het code oranje reisadvies voor veel landen buiten Europa er niet voor niets is. “We zagen bijvoorbeeld eerder dat mensen in oranje gebieden te maken kunnen krijgen met snel verslechterende omstandigheden en plotselinge lokale maatregelen zoals quarantaine”, legt een woordvoerster uit. Ze zei te begrijpen dat mensen graag weer naar verre bestemmingen willen, maar reizen moet verantwoord zijn. “Voor de reiziger zelf en ook voor het belang van de Nederlandse volksgezondheid.” Het kabinet werkt aan een ‘toekomstbestendig’ reisbeleid voor het coronavirus. Hierbij zijn meerdere ministeries betrokken. “Op dit moment kunnen we niet zeggen wat de wijzigingen precies zullen inhouden of wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?