Theaters, musea hebben last van minder bezoekers

Image source - Pexels.com


Hoewel de coronavirusbeperkingen zijn verdwenen, is de drukte bij veel theaters en culturele instellingen niet teruggekeerd naar het pre-pandemische niveau, meldt de NOS. Mensen gaan niet meer in dezelfde aantallen naar concerten, toneelstukken en films als vroeger.

“Mijn gevoel is dat dat komt doordat mensen de routine kwijt zijn, theater uit hun systeem is geraakt”, zegt Charles Droste, directeur van het Amphion Theater in Doetinchem. Vorige week kwamen in zijn theater 150 mensen opdagen voor een toneelstuk dat normaal gesproken plaats zou bieden aan 350 bezoekers, zei hij.

Droste zei dat hij van mening is dat mensen het te druk hebben met het “inhalen” van andere activiteiten die ze tijdens de pandemische beperkingen hebben gemist, zoals feesten. “Ons sociale leven is weer op de rails, waardoor er weinig tijd overblijft om naar het theater te gaan.”

Bioscopen zien ook minder klanten in vergelijking met de cijfers van 2019. Maar de afgelopen maanden zijn er toch nog 7,5 miljoen mensen naar een film gegaan, benadrukt regisseur Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. “Het heeft gewoon tijd nodig.”

Musea zijn ook leger – deels omdat veel van hun bezoekers vroeger uit andere landen kwamen. In 2019 kwam een ​​derde van de museumbezoekers uit het buitenland, zegt een woordvoerder van de Museumvereniging. Maar nu is het toerisme vertraagd. Ondertussen mijden Nederlanders met een slechte gezondheid openbare plaatsen.

Hoewel ze hoge verwachtingen hebben van het nieuwe seizoen na de zomer, zijn deze culturele instellingen ook op hun hoede voor een nieuwe golf van coronavirus en de beperkingen die daarop zouden kunnen volgen. Uiteindelijk is het belangrijk dat theaters, bioscopen en musea hun deuren niet opnieuw hoeven te sluiten, zeiden de vertegenwoordigers tegen de NOS.

“We hebben geen vlees meer aan de botten”, zegt Siebe Weide van de Vereniging van Theater- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD).

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?