Temp. houders van een verblijfsvergunning worden uitgezet vanwege Covid-slagen voor hun inkomen

Image source - Pexels.com


Mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning die in de creatieve sector werken, lopen een groot risico om uit Nederland te worden gezet. Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus zagen zij hun inkomen flink dalen en voldoen daardoor niet aan het normbedrag dat zij moeten verdienen om hun verblijfsvergunning te behouden. Immigratieadvocaten zijn verontwaardigd.

Advocaten Jeremy Bierbach van Franssen Advocaten en Eva Bezem van Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers staan ​​cliënten bij die Nederland dreigen te verlaten. Ze vinden het “bizar” dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op dit punt zo streng is.

Twee jaar geleden moest de kunst- en cultuursector noodgedwongen sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het kabinet heeft meerdere steunregelingen voor zelfstandig ondernemers ingesteld, waaronder de TOZO-overbruggingsregeling. Mensen met een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd komen doorgaans niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Maar na navraag van GroenLinks in 2020 besloot de regering dat ze mild zou zijn vanwege de pandemie. Volgens Bezem heeft de IND vervolgens gecommuniceerd dat het inkomen van zelfstandig ondernemers “voldoende” zou zijn als ze TOZO zouden krijgen.

Maar nu blijkt dat de IND geld uit de TOZO-regeling niet meetelt als inkomen. Omdat ze daardoor te weinig hebben verdiend, worden aanvragen voor verlenging van hun tijdelijke verblijfsvergunning afgewezen. Een alleenstaande moet een bruto maandloon van bijna 1.300 euro verdienen om voor verlenging in aanmerking te komen.

Bierbach en Bezem vertegenwoordigen zeven cliënten die worden uitgezet. Ze verwachten dat nog veel meer mensen getroffen worden. “Ik begrijp niet waarom ze een pandemie niet als overmacht zien”, zei Bezem.

De advocaten vinden het opmerkelijk dat de IND aanvankelijk coulant handelde, maar vervolgens besloot zich strikt aan de inkomenseis te houden. “Het is de motorische implementatie van regelgeving die niet overeenkomt met de realiteit”, zei Bezem. Ze liet haar eerste opdrachtgevers lijsten maken met alle opdrachten die zij door de coronamaatregelen aantoonbaar hebben gemist. “De IND ziet dat ze zich hebben ingespannen. Want die opdrachten zijn alleen geannuleerd vanwege de keuze van het kabinet om de kunst- en cultuursector lange tijd links te laten liggen.”

Ook Platform Beeldende Kunst, dat kunstenaars vertegenwoordigt, ontving soortgelijke verhalen van mensen in moeilijkheden. “De essentie van dit verhaal is dat deze kunstenaars een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen vanwege hun culturele waarde. Die waarde is niet verdwenen. Het is een aderlating van de culturele sector als ze moeten vertrekken.”

Desgevraagd geeft de IND aan dat een beroep op de bijstand gevolgen kan hebben voor het verblijfsrecht. Volgens de IND doet zij een “redelijkheidstoets”. “We kijken naar de individuele situatie. Wat we van iemand kunnen verwachten in de context van de huidige pandemie, hangt af van zijn persoonlijke situatie.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?