Tekort aan goederen en vertragingen houdt aan naarmate Sinterklaas, Chanoeka en Kerstmis naderen

Image source - Pexels.com


Hoge importprijzen op producten uit China zullen waarschijnlijk aanhouden nu de feestdagen voor de deur staan, zeggen transportexperts tegen Nieuwsuur.

Sinds de coronacrisis zijn de invoerprijzen hoger en de transporttijden langer. Een piek volgde op de tijdelijke sluiting van veel fabrieksdeuren in de vraag naar producten.

“We zien nu nieuwe knelpunten ontstaan”, zegt Bart de Ruiter van expeditiebedrijf Explect. De effecten van het containerschip dat vast kwam te zitten in het Suezkanaal zijn nog steeds voelbaar. Er ontstonden ook problemen in Los Angeles en Long Beach, waar tientallen vrachtschepen binnenstroomden zonder dat er iemand aanwezig was om ze te lossen.

De invoerprijs voor containers uit China is sinds mei vertienvoudigd.

“De hoge importkosten hebben grote invloed op relatief grote producten”, zegt directeur van speelgoedimporteur Van der Meulen, René Bakker. “De prijs van een bingoset verdubbeld. En een trampoline kan volgend jaar 100 euro duurder zijn.”

Niet alleen zijn de importkosten hoger, ook de levertijden lopen op. Uit cijfers van de ING blijkt dat zo’n zeventig procent van de containerschepen te laat aankomt. “Ik wacht nog steeds op 15 procent van de artikelen die we voor Sinterklaas en Kerst hebben besteld”, zegt Bakker.

Sommige bedrijven, zoals Bol.com en Blokker, verwachtten dat enkele artikelen op tijd voor de feestdagen beschikbaar zouden zijn.

De levering zal in ieder geval tot februari duren, dachten sommige importeurs.
“Of de pieken zo hoog blijven als nu, hangt af van de economische groei en hoe de logistieke sector die wil verdelen”, zegt transportexpert Onno de Jong.

“Het zou me niet verbazen als de prijzen van het containervervoer heel 2022 hoog blijven”, aldus De Jong.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?