Tech, bouwsectoren verliezen talent door vrouwen zich onwelkom te laten voelen

Image source - Pexels.com


De bouw- en technieksector verliest veel talent en gekwalificeerd personeel omdat vrouwen niet in de industrie blijven, stelt het VHTO-expertisecentrum genderdiversiteit in wetenschap, techniek en ICT. “Dat is problematisch omdat er in deze sector een groot personeelstekort is”, meldt VHTO, meldt het Noordhollands Dagblad.

Het expertisecentrum ondervroeg zo’n 200 vrouwen over hun ervaringen in de sector. “Vrouwen voelen zich niet thuis op hun werkplek, worden anders beoordeeld dan hun mannelijke collega’s, er is geen geschikte werkkleding voor hen, of ze krijgen weinig ruimte om hun werk flexibel in te richten”, aldus het centrum. Terwijl steeds meer vrouwen STEM-studies volgen, blijft het aandeel vrouwen onder professionals rond de 14 procent.

Volgens VHTO kan de sector simpele aanpassingen doen om vrouwen aan het werk te houden. Vrouwen zouden zich bijvoorbeeld meer thuis voelen in een bedrijf als ze de posters van naakte vrouwen weghalen, aldus het expertisecentrum. “Zorg voor veiligheidsschoenen in kleine maten en een damestoilet”, zegt VHTO-directeur Sahar Yadegari. “Dat lijkt misschien logisch, maar ontbreekt te vaak.”

Leidinggevenden moeten er ook voor zorgen dat vrouwen toegang hebben tot informele netwerken en een mentorprogramma binnen het bedrijf. Ze moeten vrouwen en mannen meten aan dezelfde criteria en zorgen voor meer flexibele werkuren voor al hun werknemers. “En nodig vrouwen actief uit om te solliciteren”, aldus VHTO.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?