Tata Steel zegt steenkool te dumpen voor waterstof voor schonere productie

Image source - Pexels.com


Staalconcern Tata Steel in Nederland gaat voor zijn staalproductie over op aardgas en uiteindelijk waterstof. Staal kan hier net zo goed mee gemaakt worden als met kolen, maar het levert minder CO2 en fijnstof uitstoot op. Een eerder plan om CO2 op te slaan in de Noordzee is van tafel.

Het duurt waarschijnlijk tot 2030 voordat het hoogovencomplex in IJmuiden deels op gas of waterstof draait. Nu staan ​​er nog twee hoogovens die op steenkool draaien. Tegen 2030 moet er nog maar één over zijn, die later kan worden gesloten. Of de fabrieken in 2030 al op waterstof draaien kan Tat Steel nog niet zeggen. De beschikbaarheid van voldoende groene waterstof is momenteel zeer beperkt.

Er moeten ook nog veel andere zaken worden uitgewerkt. Zo is nog niet bekend hoeveel geld er moet worden geïnvesteerd, hoeveel CO2-uitstoot er wordt verminderd en wat de stap precies betekent voor de werkgelegenheid. Volgens het bedrijf komt er veel voorbereiding aan te pas. Daarbij hoort ook het verkrijgen van subsidies en de benodigde vergunningen en het aanleggen van infrastructuur.

Tata Steel sprak al de wens uit om in 2030 een flinke CO2-reductie te realiseren. Dat wilde het bedrijf eerst bereiken door CO2 af te vangen en op te slaan. Nu kiest het bedrijf voor het gebruik van DRI-technologie. Dit is een technologie waarmee ijzer en staal worden gemaakt van aardgas of waterstof, uitgevoerd in combinatie met een of meer elektrische ovens.

Hans van den Berg, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland, spreekt van een radicale koerswijziging. “We doen dit niet alleen omdat het goed is voor het klimaat, maar ook omdat deze oplossing ook het beste is voor het milieu.” Door milieuvervuiling is de aanwezigheid van Tata Steel in IJmuiden al enige tijd controversieel. Er lopen juridische procedures met klagende omwonenden. “Over acht jaar ziet het er hier heel anders uit. Minder schoorstenen en andere installaties”, voorspelde Van den Berg.

Eerder dit jaar mislukte een overname van de Nederlandse vestiging van Tata Steel door de Zweedse vestigingspartner SSAB nog, omdat de mogelijkheden voor verduurzaming niet goed pasten bij de duurzaamheidsplannen van de Zweden. Ook vanuit de FNV was er kritiek. De vakbond kwam zelfs met een plan om over te stappen op waterstof om het voortbestaan ​​van de staalproducent en daarmee ongeveer 10.000 banen in Nederland te verzekeren. Dit leidde vervolgens tot een onderzoek naar de beste manier om de staalproductie te verduurzamen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?