Studieschulden lopen op door coronavirus

Image source - Pexels.com


Veel meer jongeren gingen studeren, waardoor de gezamenlijke studieschuld dit jaar verder opliep. De oorzaak is het coronavirus. Volgens het CBS waren de slagingspercentages in schooljaar 2019/2020 uitzonderlijk hoog, mede doordat het schriftelijk eindexamen niet doorging. Bovendien was een tussenjaar nauwelijks mogelijk en gingen jongeren daarom meteen studeren.

De totale studieschuld van huidige en oud-studenten liep begin 2021 op tot 24,4 miljard euro. Dat is 1,6 miljard euro of 7 procent meer dan een jaar eerder. In totaal hebben 1,6 miljoen Nederlanders een studieschuld. De gemiddelde lening steeg voor het eerst in vijf jaar niet en bleef 15.200 euro.

In schooljaar 2019 en 2020 gingen bijna alle eindexamenleerlingen met een diploma naar huis. Het schriftelijk eindexamen is vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast. Het eindcijfer voor elk vak werd daarom bepaald op basis van de schoolexamens.

Sinds 2015 is de totale studieschuld verdubbeld. In dat jaar werd de basisbeurs afgeschaft. Studenten kunnen nog steeds tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten bij de overheid om hun studie te betalen. Alleen jongeren met minder vermogende ouders hebben recht op een aanvullende beurs.

De gemiddelde studieschuld van jongeren tot 20 jaar bedroeg begin dit jaar 2.600 euro, 30 procent lager dan in 2020. De gemiddelde studieschuld voor 25- tot 30-jarigen steeg met 5 procent tot 19.100 euro . De meeste mensen in deze leeftijdsgroep hebben hun studie al afgerond en zijn begonnen met het afbetalen van hun lening.

Eerder dit jaar meldde het Nationaal Instituut voor Begrotingsvoorlichting (Nibud) dat studenten financieel afhankelijker zijn geworden van hun ouders. In meer gevallen worden zij financieel ondersteund vanuit het ouderlijk huis en ook voor grotere bedragen. Het instituut maakt zich zorgen over de financiële situatie van studenten die niet op hun ouders kunnen rekenen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?