Studentendemonstranten weigeren universiteitsgebouw Groningen te verlaten vanwege huisvestingscrisis

Image source - Pexels.com


Een groep studenten bezette donderdag het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) na een demonstratie in de straten van de stad over het gebrek aan beschikbare studentenhuisvesting. De studenten hebben aangekondigd het universiteitsgebouw pas te verlaten als onder meer aan hun eisen voor meer huisvesting wordt voldaan.

Een woordvoerder van de Groningse actiegroep Onderdak Onze Studenten (SOS) zegt dat er zo’n 75 tot 100 studenten in het gebouw zitten. Ze willen “de bezetting zo veilig mogelijk houden”, onder meer door de coronaregels na te leven. “Maar voorlopig blijven we zitten.” SOS organiseerde een programma met sprekers en workshops in het gebouw.

Volgens een woordvoerder van de campagnegroep Shelter Our Students (SOS) heeft de universiteit alle deuren van het gebouw gesloten. Mensen die in het gebouw waren, mogen naar buiten, maar niemand mag naar binnen. Ook mogen de studenten geen eten laten bezorgen, aldus de woordvoerder. Alle lezingen, promoties en diploma-uitreikingen in het gebouw zijn afgelast. “Heel belachelijk. Je moet gewoon eten binnen kunnen laten. Alle grote collegezalen kunnen gebruikt worden en we maken ruimte voor tentamens. We staan ​​die mensen niet in de weg. We zijn tegen de RUG, niet tegen hen.”

Sommige studenten die de zorgen van de demonstranten delen, waren niet blij met de situatie. “Voor het eerst in anderhalf jaar hadden we eindelijk weer fysieke lessen. Op een gegeven moment slaagden de activisten er blijkbaar in om door de speakers door het hele gebouw te schreeuwen. Toen hoorden we de juf niet meer, dus gingen we naar buiten”, klaagde een leerling bij RTV Noord.

Vanwege de beperkingen van het coronavirus in Nederland is het in feite de eerste keer in 18 maanden dat studenten in het hoger onderwijs regelmatig persoonlijk lessen kunnen volgen en niet hoeven deel te nemen aan online gestreamde colleges. “Ik heb statistiek, maar ik kom er niet in”, zegt een student uit het uiterste zuiden van het land tegen RTV Noord. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is goed dat mensen voor dit soort dingen opkomen, maar de methode? We zullen. Ik hou er niet van.”

De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zeggen de zorgen van de demonstranten te delen. De Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA, huisvesting) en Hans Biemans van het College van Bestuur van de universiteit zitten in het Academiegebouw om de studenten te woord te staan.

Voor de bezetting gingen in Groningen zo’n 150 mensen de straat op in de ‘mars van de daklozen’ om aandacht te vragen voor de huisvestingscrisis, vooral onder internationale studenten. Honderden studenten hebben dit jaar nog geen huisvesting kunnen vinden, hoewel het studiejaar al is begonnen.

De demonstranten marcheerden terwijl ze borden vasthielden met leuzen, zoals “huisvesting is een mensenrecht” en “de winter komt eraan”. Ook riepen ze leuzen die duidelijk maakten dat ze snel passende huisvesting wilden.

De actievoerders verzamelden zich rond het middaguur op de Grote Markt in Groningen en liepen vervolgens naar het Academiegebouw. De universiteit zelf was donderdag niet direct bereikbaar voor een reactie.

Een aantal studenten slaapt momenteel in de noodopvang van de gemeente en via de tijdelijke opvang die SOS voor hen heeft geregeld. De actiegroep stelt ook dat sommigen bij vrienden of op campings logeren.

Ook andere steden kampen met een woningnood voor studenten. In Enschede hebben bijvoorbeeld zo’n 400 tot 500 internationale studenten geen kamer gevonden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?