Studenten verheugd over de eisen van het parlement om het leenstelsel af te schaffen

Image source - Pexels.com


Tijdens het Begrotingsdebat aangenomen moties over de afschaffing van het studievoorschot en de herinvoering van de basisbeurs zijn door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) met gejuich ontvangen. “Het is fantastisch nieuws dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zich definitief tegen het leenstelsel heeft uitgesproken. Dankzij deze moties kan een volgend kabinet de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel gewoon niet meer vermijden: het is de genadeslag voor het leenstelsel. ”, aldus voorzitter Lisanne de Roos van ISO. De moties zijn “groot feest voor studenten in Nederland”, aldus De Roos.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) sprak van een belangrijke stap naar meer gelijke kansen in het onderwijs. Voorzitter Ama Boahene: “Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is heel goed nieuws dat een grote meerderheid van het parlement zich nu tegen dit systeem uitspreekt.”

Volgens de studentenvereniging is dit nog maar het begin. Boahene: “Uit de aangenomen moties zijn nog geen concrete acties voortgekomen. Het is nu zaak om in samenwerking met studentenorganisaties een alternatief voor het leenstelsel te ontwikkelen. En er moet een compensatie komen voor de leenstelselgeneratie.”

ISO wijst erop dat er sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 verschillende problemen zijn ontstaan, zoals kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten bij studenten. Volgens de studentenorganisatie maken studenten ook andere keuzes om hun schuld zo laag mogelijk te houden. “Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer de ademruimte om zich tijdens en na hun studie ten volle te ontplooien. Het nieuwe kabinet zal gehoor moeten geven aan de ondubbelzinnige oproep van de Tweede Kamer om studenten financieel te ontlasten.”

ISO zegt graag met partijen in de kabinetsformatie in gesprek te gaan over hoe de nieuwe studiefinanciering eruit moet komen te zien. Eerder kwam het met een nieuw systeem genaamd Students On Your Own Feet. Dit omvat naast een basisbeurs een aanvullende beurs en ‘een billijke vergoeding voor de generatie studenten die hebben gestudeerd onder het studievoorschot’. De Roos: “Of plan ligt op een presenteerblaadje.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?