Studenten bezorgd over effect renteverhogingen op studieleningen


Studenten maken zich volgens studentenorganisatie ISO steeds meer zorgen over een stijging van de rente op hun studielening. Voorzitter Lisanne de Roos noemde de stijgende rente weer een financiële klap voor studenten.

De rente wordt elk jaar voor vijf jaar vastgesteld voor de groep studenten die dat jaar afstudeert, aldus de ISO. “De rente wordt bepaald op basis van het gemiddelde effectieve rendement op een vijfjarige Nederlandse staatslening in het voorgaande studiejaar. De afgelopen jaren was de rente negatief, waardoor studenten 0 procent rente betaalden over hun studieschuld.”

Maar de huidige economische situatie en de stijgende inflatie zouden de rente op de studieschuld de komende jaren met meer dan 1,5 procent kunnen opdrijven, aldus ISO. “Na de loze belofte om de studieschuld niet mee te tellen voor een hypotheekaanvraag en de magere vergoeding voor de leenstelselgeneratie, blijkt nu dat studenten mogelijk honderden euro’s per jaar aan rente moeten betalen. Tegen de tijd dat studenten hun hele studieschuld, dat worden duizenden euro’s. Dat is serieus veel geld, met veel zorgen”, aldus De Roos.

Lees ook:  Brandstoftoeslag in de zomer kan vliegtickets met 15 procent of meer verhogen

ISO wees ook op andere zaken die studenten meer geld kosten, zoals hogere huur- en energieprijzen, hogere boodschappenkosten en de verwachte stijging van het collegegeld voor het studiejaar 2023-2024 als gevolg van inflatie. “De toenemende bedragen leiden tot financiële zorgen bij studenten”, zegt De Roos.

Een woordvoerder van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt begrip te hebben voor de zorgen van studenten over de stijgende kosten. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de recente periode van historisch lage rentetarieven echt uniek was, aldus de woordvoerder. “Bovendien gelden er nog speciale sociale aflossingsvoorwaarden voor studieschulden. Wie weinig verdient, betaalt niets, en daarboven blijft wat je terugbetaalt afhankelijk van je inkomen. En als de rente eind dit jaar omhoog gaat, gaat er niets verandering voor veel mensen die hun studieschuld op korte termijn aflossen. De rente op studieschulden in die aflossingsfase staat altijd voor een periode van vijf jaar vast. Na de studie blijft het percentage van dat moment vijf jaar vast.”

Lees ook:  Geen bussen, trams in Den Haag wegens staking openbaar vervoer

Plaats een reactie