Strengere regels tegen ontwijking vennootschapsbelasting nodig: linkse partijen

Image source - Pexels.com


De plannen van het demissionaire kabinet tegen belastingontwijking door multinationals gaan voor een deel van de oppositie niet ver genoeg. Op initiatief van GroenLinks zijn meerdere partijen met aanvullende voorstellen gekomen. Ze schatten dat deze jaarlijks 1 miljard euro extra zouden opleveren voor de schatkist.

Het meeste geld kan worden opgehaald door bedrijven niet langer toe te staan ​​hun activiteiten voor onbepaalde tijd te beëindigen. Zorgen kunnen nu profiteren van het lage belastingtarief dat meerdere keren over het eerste deel van de winst wordt geheven. Ook gelden er voor elk afzonderlijk bedrijfsonderdeel bepaalde fiscale voordelen. GroenLinks wil de wet aanpassen zodat het lage tarief en andere ‘fiscale giften’ maar één keer gebruikt kunnen worden.

Daarnaast wil GroenLinks de overgangsperiode waarin bedrijven kunnen blijven profiteren van fiscale constructies uit het verleden flink inkorten. De partij vindt ook dat buitenlandse vastgoedinvesteerders altijd belasting moeten betalen over hun verkoopwinsten. Nu zijn ze hiervan vrijgesteld als ze via een Nederlands beleggingsfonds beleggen.

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug erkende dat het demissionaire kabinet “goede stappen” zet in het belastingplan voor 2022, dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken. Maar “het plan dicht fiscale sluiproutes slechts in beperkte mate. Er is meer nodig om de gaten te dichten waar multinationals in Nederland gebruik van maken.” Ze wordt gesteund door de PvdA, Volt, DENK en het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook de SP steunt een deel van de voorstellen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?