Strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Rabobank wegens witwassen


Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de Rabobank. De bank wordt verdacht van het niet naleven van de Wet witwassen en terrorismebestrijding “en de gevolgen daarvan”, aldus het OM woensdagavond.

“Het onderzoek richt zich op de rol van de Rabobank als poortwachter ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering”, aldus het OM. “Op dit moment worden er geen verdere mededelingen gedaan over het strafrechtelijk onderzoek.”

Het OM startte het onderzoek naar aanleiding van een melding van toezichthouder DNB, De Nederlandsche Bank.

Wat het OM precies onderzoekt, is nog niet duidelijk. In mei meldde NRC dat de Rabobank al jaren besefte dat haar aanpak van de bestrijding van witwassen ontoereikend was. Een interne audit in 2014 faalde bij de meeste lokale kantoren van de bank vanwege het slecht screenen van klanten.

In 2019 legde DNB de Rabobank een boete op van 1 miljard euro omdat ze te weinig deed tegen witwassen en terrorismefinanciering.

Lees ook:  Vastgoedbeleggingen dalen naar laagste niveau sinds 2014

Eerder op woensdag maakte de Europese Commissie bekend onderzoek te doen naar Rabobank en Deutsche Bank wegens prijsafspraken. De banken worden ervan beschuldigd marktgevoelige informatie over staatsobligaties uit te wisselen en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar af te stemmen.

Plaats een reactie