Stijging Nederlandse huizenprijzen bij hoogste in EU

Image source - Pexels.com


De Nederlandse huizenprijzen behoren niet alleen tot de hoogste in Europa, ze stijgen ook met een van de snelste snelheden in de EU. De huizenprijzen in Nederland lieten in juli de grootste stijging zien sinds 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een stijging van de huizenprijzen is merkbaar in veel OESO-landen, met name in veel EU-lidstaten. Nederland staat bijna bovenaan de lijst van EU-landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar. Alleen in Luxemburg, Slowakije, Zweden en Oostenrijk lieten de huizenprijzen in het eerste kwartaal een sterkere stijging zien.

Door de coronacrisis hebben mensen meer geld kunnen sparen dat sommigen ervoor kozen om in een huis te investeren. De toegenomen vraag was een factor in de prijsstijgingen. Een huis in Nederland kostte in 2021 gemiddeld 400 duizend euro.

Daarnaast is de woningnood in Nederland al jaren zichtbaar. “In Nederland worden huizen zelden gebouwd voordat ze op papier worden verkocht, dus er is nauwelijks leegstand en prijzen hebben nooit de kans om te dalen”, zegt Paul de Vries van de landregistratiedienst Kadaster tegen NU.nl.

De financiering van een woning werd mogelijk gemaakt door een lage rente en eerder dit jaar vrijstelling van overdrachtsbelasting voor mensen onder de 35 jaar. Sinds begin dit jaar mag 90 procent van het tweede inkomen van een huishouden meetellen bij de berekening van de maximale hypotheek.

Toch stuwen deze ontwikkelingen de huizenprijzen nog verder omhoog, zegt ING-econoom Mirjam Bani. “Als de vrijstelling van overdrachtsbelasting en de hypotheekrenteaftrek worden afgeschaft, wordt de stijging van de huizenprijzen afgeremd”, zegt ze tegen Nu.nl.

De Vries was het er niet mee eens dat de hypotheekrente verantwoordelijk is voor de stijging. De hypotheekrenteaftrek zou volgens hem zelfs de huizenprijzen kunnen doen dalen. In plaats daarvan pleitte hij voor strengere leennormen die zouden voorkomen dat mensen de volledige waarde van hun huis lenen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?