Stijgende energiekosten in 2022 zullen zwaar zijn voor huishoudens met lage en middeninkomens

Image source - Pexels.com


Miljoenen huishoudens in Nederland kunnen in 2022 een stijgende energierekening voor elektriciteit en gas verwachten. De stijging van de energiekosten zal vooral de lage- en middeninkomens hard raken, meldt het AD.

Een jaar geleden was de gemiddelde jaarlijkse prijs die een vierpersoonshuishouden aan energie uitgaf 507 euro. Inmiddels zijn de energiekosten opgelopen tot 1.229 euro per jaar, aldus Sanne de Jong-Bins van de website Gaslicht.com.

“Het gemiddelde huishouden is al 200 euro per maand kwijt aan gas en licht”, zegt De Jong-Bins.

In heel Europa is er een tekort aan gas. “De prijs van aardgas bepaalt de energieprijzen”, zegt marktanalist Rick Marsman tegen het AD.

Afgelopen winter was het kouder dan normaal, waardoor er meer gas werd verbruikt. Normaal gesproken zouden in september de Nederlandse gasreserves voor 85 procent gevuld zijn. Momenteel zijn de gasreserves maar halfvol.

Gaslicht.com, een website die energieprijzen vergelijkt, voorspelde dat de energierekening volgend jaar met een paar honderd euro kan stijgen. “Als de prijsstijging doorzet, krijgt het gemiddelde huishouden ook nog minimaal 400 euro extra voor gas en 150 euro extra voor elektriciteit”, aldus De Jong-Bins.

Uit een eerder onderzoek van financieel adviesbureau Nibud bleek dat 650 duizend mensen in Nederland al problemen hadden met het betalen van hun energierekening.

“De stijgende energieprijzen zijn ontzettend zorgelijk”, zegt voorzitter van de Vereniging voor Schuldhulpverlener NVVK Marco Florijn. De bijstand voor energieverbruik moet omhoog, vindt Florijn. “Ik wil niet overdramatiseren, maar ik zie een enorm probleem. We creëren een kwetsbare klasse”, aldus de NVVK-voorzitter.

Energieleverancier Vattenfall zegt hun klanten zo snel mogelijk te willen laten weten hoe hoog de energiekosten komend jaar zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?