Sterkste stijging hypotheekschuld sinds 2007

Image source - Pexels.com


De hypotheekschuld in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 10,9 miljard euro gestegen. Dit is de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2007. In totaal staat nu 775,6 miljard euro aan hypotheken uit, berekende het CBS.

Doordat de economie harder groeide dan woninghypotheken, daalde de schuld als percentage van het bruto binnenlands product juist. Het daalde van 92,7 procent in het tweede kwartaal van dit jaar naar 92,2 procent in het derde kwartaal.

Ook de gezinsinkomens stegen volgens het landelijk bureau voor de statistiek. Het reëel besteedbaar inkomen van huishoudens was in het derde kwartaal van dit jaar 2,9 procent hoger dan een jaar geleden. De stijging komt vooral door hogere lonen voor werknemers. Het CBS heeft de berekening gemaakt door de inkomsten voor inflatie aan te passen om te bepalen wat mensen voor hun geld kunnen kopen.

De totale personeelsbeloning groeide met 4,8 procent. Ook het aantal banen was 3 procent hoger en het aantal arbeidsuren groeide met 4,3 procent. De cao-loonstijgingen bedroegen 1,9 procent.

Ook het CBS constateerde een stijging van het totale bedrag aan uitkeringen, met name doordat er meer AOW-uitkeringen werden uitgekeerd. Verder was het bedrag aan sociale voorzieningen hoger, vooral doordat er meer studiefinanciering werd ontvangen. Huishoudens betaalden ook 3,7 procent meer aan belastingen en premies sociale verzekeringen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?