Sterkste maandelijkse daling Nederlandse huizenprijzen sinds 2013


De gemiddelde huizenprijzen in Nederland daalden voor de vierde maand op rij, met november als de scherpste geregistreerde daling sinds mei 2013. In november verkochte koopwoningen kosten gemiddeld bijna 1 procent minder dan in oktober, volgens gegevens die donderdag zijn vrijgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na jaren van forse, dramatische stijgingen van de huizenprijzen werd in juli een hoogtepunt bereikt. De gemiddelde verkoopprijs begon te dalen door een combinatie van factoren, met name de stijgende hypotheekrente. Dat maakt het voor kopers moeilijker om de financiering bij elkaar te krijgen die nodig is om duurdere eigendommen te kopen.

Al met al voorspelde De Nederlandsche Bank dat de huizenprijzen in 2023 met zo’n 3 procent en in 2024 met 3 procent zullen dalen. Dat overtreft de voorspellingen van ABN Amro en ING, die beiden een daling van 2,5 procent in 2023 voorspelden.

Ondanks de daling in november werden woningen toch verkocht voor prijzen die 4,9 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Dat weerspiegelde de laagste stijging op jaarbasis in meer dan zes jaar, aldus het CBS. De stijging op jaarbasis piekte onlangs begin 2022 op ruim 21 procent.

Lees ook:  Personeelstekort zet kwaliteit kinderopvang onder druk

Na de economische crisis bereikten de huizenprijzen in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien zijn de prijzen met bijna 95 procent gestegen.

Daarnaast is het aantal woningtransacties gedaald. Het Kadaster is in november geïnformeerd over 15.146 woningtransacties. Dat waren er zo’n 6 procent minder dan een jaar eerder.

“In de eerste 11 maanden van 2022 zijn er 171.767 woningen verkocht, ruim 1,6 procent minder dan in dezelfde periode van 2021”, aldus het CBS.

Plaats een reactie