Steden vermeende uitkeringsfraude op basis van verminderd waterverbruik

Image source - Pexels.com


Gemeenten vermoeden dat mensen uitkeringsfraude plegen op basis van laag waterverbruik, meldt Trouw.

Wanneer een stad vermoedt dat een persoon die een uitkering aanvraagt ​​niet eerlijk is over zijn woonsituatie, gebruiken ze vaak het water- of gasverbruik als bewijs.

Het gemiddelde waterverbruik ligt rond de 46 kubieke meter per jaar. “Extreem laag waterverbruik” ligt onder de zeven kubieke meter per jaar, al luiden gemeenten al aan de alarmbel bij 15 kubieke meter waterverbruik per jaar. In deze gevallen dient de gemeente ander bewijs van fraude aan te leveren, maar dit beleid wordt soms verwaarloosd.

De gemeente Wijnjewoude dacht dat een man met een uitkering op een ander adres woonde dan waar hij stond ingeschreven vanwege zijn lage water- en gasverbruik. In werkelijkheid hielp Henk Helmhout twee gehandicapte vrouwen in een nabijgelegen stad.

Helmhout moet drie jaar uitkeringen van 35.000 euro terugbetalen. Tegen de beslissing werd later beroep aangetekend bij de rechtbank.

Zeker acht andere mensen bevonden zich in dezelfde situatie als Helmhout. Een vrouw uit Best moest onterecht 50.000 euro terugbetalen.

In de meeste gevallen worden mensen bevolen om jaren aan uitkeringen terug te betalen, tot tienduizenden euro’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?