Steden kunnen Gazprom-deals zonder boetes breken: Nederlandse juridische adviseurs

Image source - Pexels.com


Nederlandse gemeenten kunnen hun contract met het Russische gasbedrijf Gazprom opzeggen zonder een fikse boete te betalen, zeggen verschillende advocaten tegen BNR. De Russische inval in Oekraïne is een onvoorziene omstandigheid die gemeenten kunnen gebruiken om het contract te ontbinden zonder de resterende periode uit te betalen, aldus de advocaten.

“Gemeenten hadden niet kunnen voorzien dat de partij waarmee ze een contract hebben afgesloten een oorlog gaat financieren. Dat gebeurt de facto. zei Laan tegen BNR.

Ook advocaten Maarten Kole van Dirkzwarger en Jop Fellinger van Fruytier Lawyers in Business denken dat gemeenten om deze reden hun Gazprom-contract kunnen ontbinden. Het sanctiepakket tegen Rusland zal de kansen van gemeenten voor de rechtbank vergroten, voegde Fellinger eraan toe. “Het is logisch dat gemeenten hun betalingen aan Gazprom willen schrappen nu er zware sancties worden opgelegd. Dat snapt een rechter. Het is bizar dat ze überhaupt nog betalen.”

Ook Nederlandse rechtbanken zullen de situatie door een Nederlandse lens bekijken, voegt advocaat Andrada Tiru van Simmons & Simmons toe. “De rechter zal er rekening mee houden dat de Nederlandse regering de Russische inval in Oekraïne heeft veroordeeld. Dan kun je niet van een gemeente eisen dat ze een contract met een Russisch staatsbedrijf ongewijzigd handhaaft.”

Cecilia van der Weijden, advocaat-partner bij CMS, waarschuwt dat gemeenten er niet zomaar vanuit kunnen gaan dat ze winnen als Gazprom de ontbinding van hun contract aanvecht. “Het is geen uitgemaakte zaak dat het inroepen van onvoorziene omstandigheden in de huidige situatie zal lukken”, zei ze, verwijzend naar de eerdere Russische invasie van Georgië, de annexatie van de Krim en het neerhalen van MH17. “Destijds betekenden die omstandigheden niet dat lopende gascontracten werden opgezegd en er geen nieuwe contracten werden afgesloten met Gazprom. Het is dan ook de vraag of een Russische inval in Oekraïne destijds een onvoorziene omstandigheid was.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?