Starters die risico’s nemen bij hypotheekaanvragen: AFM

Image source - Pexels.com


Het leengedrag van mensen die voor het eerst een huis willen kopen is zorgwekkend, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een analyse van financiële gegevens van starters. Hun hypotheek is vaak hoog, studieschulden worden niet gemeld aan hypotheekverstrekkers en sommigen bouwen krediet op.

Volgens de AFM bleek tot een kwart van de starters een hypotheek te hebben die hoger is dan de wettelijke norm. Het gaat om hypotheken die tussen de 50.000 en 70.000 euro hoger zijn. Wel merkt de toezichthouder op dat de hypotheek niet in alle gevallen echt te hoog is. Hypotheekverstrekkers mogen terecht afwijken van de norm, bijvoorbeeld als een deel van het geld wordt gebruikt om een ​​woning te verduurzamen.

Ook studieschulden worden niet altijd gemeld, terwijl dit wel verplicht is. De waakhond constateerde dat in 2018 meer dan twee op de vijf starters een studielening hadden. Van deze groep heeft 10 procent de schuld niet gemeld. Volgens de AFM blijkt uit recent consumentenonderzoek dat dit probleem inmiddels groter is geworden. Vooral starters kunnen risico lopen door niet te melden, omdat ze doorgaans minder financieel veerkrachtig zijn. De AFM gaat in gesprek met hypotheekverstrekkers over een betere naleving van de regels voor het melden van studieschuld.

Een andere groep neemt een nog groter financieel risico door kredieten op te bouwen. Deze groep sloot ook vaker een hogere hypotheek af. Vorig jaar en dit jaar is de norm voor consumptief krediet voor de aanschaf van bijvoorbeeld een auto of een keuken aangescherpt, schrijft de waakhond. Hierdoor lijkt dit probleem nu kleiner.

De AFM heeft voor haar analyse gebruik gemaakt van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de jaren 2013 tot 2018. Hoewel deze geen definitief beeld geven van overkreditering, laten ze wel zien dat starters “alles uit de kast halen om een huis”, aldus de waakhond. De AFM is een onderzoek gestart onder hypotheekverstrekkers naar de naleving van de regels voor hypotheken. “De resultaten van dit onderzoek onderstrepen het belang hiervan”, aldus de toezichthouder. Ook waarschuwde de AFM voor nog meer financiële speelruimte voor starters, omdat dit de huizenprijzen zal opdrijven als het aanbod gelijk blijft.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?