Stakingen van treinarbeiders om in eerste instantie alleen internationale treinen te treffen, zeggen vakbonden

Image source - Pexels.com


De vakbonden bereiden stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). In eerste instantie zullen de acties alleen gevolgen hebben voor de internationale treinen naar Brussel en de dienstverlening op de stations, zeiden ze. Als de spoorvervoerder niet voldoet aan de eisen van FNV en VVMC, willen de vakbonden ook stakingen opzetten onder het overige NS-personeel en dat van hogesnelheidstrein Thalys.

De vakbonden zijn nog niet klaar om te zeggen wanneer de staking precies zal plaatsvinden en wat de impact zal zijn. Dan zou het verrassingselement verloren gaan. Wel gaven ze aan reizigers tijdig te informeren. De NS zegt ‘teleurgesteld’ te zijn over de aankondiging. Het bedrijf wil de komende dagen in gesprek blijven met de vakbonden en zal ook meer informatie geven aan reizigers zodra duidelijk is wat de acties precies inhouden.

FNV en VVMC hebben de NS onlangs meerdere ultimatums gestuurd, maar volgens hen heeft het bedrijf daar geen bevredigend antwoord op gegeven. De ultimatums waren specifiek voor de delen van het personeel waar de staking het eerst zal plaatsvinden. Maar volgens FNV-directeur Henri Janssen zijn dit zulke belangrijke zaken bij het bedrijf dat er op termijn bredere campagnes gevoerd zouden kunnen worden, bijvoorbeeld met het rijdend personeel.

Bij NS International en Thalys willen de vakbonden een beter aanbod om de arbeidsomstandigheden van conducteurs te verbeteren. De leden stemden tegen een definitief bod waarin onder meer meer loon werd beloofd.

Daarnaast is het personeel ontevreden over de manier waarop NS de herinrichting van de dienstverlening op de stations uitvoert. Dit zou het steeds moeilijker maken om de veiligheid en service aan de reizigers te garanderen. Ook zou het voor servicemedewerkers moeilijker worden om onder goede omstandigheden hun werk te doen.

Het transportbedrijf is hard geraakt door de coronacrisis. NS boekte vorige maand een miljoenenverlies over de eerste helft van dit jaar. Het aantal reizigers was volgens het bedrijf nog steeds veel lager dan voor de pandemie. NS vervoerde slechts 35 procent van het aantal reizigers ten opzichte van voor de uitbraak van het virus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?