Stakingen Schiphol afgelast nu luchthaven en vakbond tot overeenstemming komen


Stakingen die waarschijnlijk deze week op Schiphol zouden plaatsvinden, zijn dinsdag geannuleerd nadat de luchthaven en de vakbond FNV overeenstemming hadden bereikt over een aantal zaken, zeiden de luchthaven en de vakbond tegen Nederlandse media. De twee partijen brachten dagen door aan de onderhandelingstafel om onderbezetting, arbeidsomstandigheden en de hoeveelheid drukwerkers op het werk te bespreken. De onderhandelingen vonden plaats in de nasleep van wekenlange drukte op de luchthaven, waarbij passagiers vaak urenlang in de rij moesten staan ​​om een ​​tas af te geven of de beveiliging te ontruimen.

De overeenkomst heeft betrekking op een breed scala aan onderwerpen en details zullen woensdag worden gepubliceerd. De vakbond had de luchthaven eerder in mei gewaarschuwd dat stakingen al op 1 juni konden beginnen als er geen deal werd bereikt.

FNV wil dat de luchthaven begint met het werven van hoognodig personeel, iets wat luchthaventopman Dick Benschop eerder deze week toezegde. Benschop heeft een plan uitgebracht om de drukte op de luchthaven aan te pakken, waaronder het werven van beveiligingspersoneel en bagageafhandelaars, maar ook betere communicatie met de luchtvaartmaatschappijen over het aantal passagiers dat gemakkelijk kan worden ondergebracht. Dit kan ook leiden tot minder vluchten op Schiphol, waarbij sommige vluchten mogelijk worden verplaatst van de op één na drukste luchthaven van de Europese Unie naar regionale luchthavens in Nederland.

Lees ook:  Ook bordelen Alkmaar gaan zaterdag open uit protest tegen lockdown

De twee partijen bereikten ook een deal over een bonus voor mensen die in de zomer werken, die naar verwachting bijzonder druk zal zijn omdat het vliegverkeer voor het eerst sinds het begin van de coronaviruspandemie weer volledig wordt hervat. De partijen gingen zondag al akkoord met de voorwaarden van de bonus.

De periode van grote drukte en lange rijen op Schiphol begon op 23 april met een wilde staking van het grondpersoneel van KLM. Hun eisen voor stevigere contracten met planningsverplichtingen en meer personeel dat voor assistentie werd aangeworven, werden aanvankelijk ingewilligd met het plan van de luchtvaartmaatschappij om de leemten te dichten met tijdelijke werknemers. Dit was voor de bemanning aanleiding om te stoppen met werken op de dag dat de meivakantie begon.

Sindsdien stonden op Schiphol regelmatig lange wachtrijen langs de luchthaven en langs de weg, ook tijdens Hemelvaartsdag vorige week.

Plaats een reactie