Stadsdeelcommissie gaat auto’s uit delen centrum Amsterdam weren

Image source - Pexels.com


De gemeente wil op de Spuistraat en de Haarlemmerdijk en -straat de prioriteit van de fiets boven de auto verstevigen, melden AT5 en NH Nieuws. De stadsdeelcommissie wil meer ruimte creëren voor voetgangers.

In plannen van de stadsdeelcommissie blijven fietsers op de hoofdweg in de Spuistraat en verdwijnen auto’s volledig uit beeld op de Haarlemmerdijk.

De stadsdeelcommissie zag de noodzaak van verandering aan de Spuistraat na herhaalde aanrijdingen en conflicten tussen voetgangers en fietsers. De gemeente bestelde in 2020 al fietsers op de weg om voetgangers de ruimte te geven tot sociale afstand tot elkaar. “Het steeds drukker wordende fietspad wordt niet meer als positief en bijdragend aan de leefbaarheid gezien”, staat in een document van de wijkcommissie.

De wijkcommissie hoopt fietsen voor onbepaalde tijd op de weg te verbieden om de kans op toekomstige incidenten te verkleinen. Met borden op de weg wordt aangegeven dat de fietsers voorrang hebben op auto’s.

Toen de gemeente vorig jaar de Haarlemmerdijk voor het eerst grotendeels autovrij maakte, stapten omwonenden naar de rechter. De rechter oordeelde destijds dat zolang de coronamaatregelen gelden, auto’s alleen tussen 07.00 uur en 15.00 uur binnen mogen om te laden en te lossen.

Bijna een jaar lang bleek dat bewoners de veranderingen wilden behouden. Zo’n 77 procent van de bewoners en 60 procent van de ondernemers was voorstander van handhaving van de regels.

De stadsdeelcommissie bespreekt de plannen in de komende vergadering van dinsdag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?