Sociale huisvesting in de knel als huizenverkoopprijzen, vrije markthuren stijgen hoog

Image source - Pexels.com


De Nederlandse woningcrisis doet zich in veel gebieden in Nederland voor, ook in de sociale huursector.

Met de stijgende huizenprijzen is het aantal mensen dat op zoek is naar een sociale huurwoning de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Alleen al in de regio Haaglanden gaven zo’n 160 duizend mensen aan op zoek te zijn naar een sociale huurwoning.

“Welk alternatief is er?”, vroeg Coen Springelkamp van woningcorporatie Ymere zich af.

Het vinden van een woning in Nederland kan lastig zijn als je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Slechts drie procent van de woningen is toegankelijk voor iemand die iets boven de toegestane sociale huurgrens ligt. Tegen een rente van één procent kan iemand met een jaarinkomen van 41 duizend euro maximaal 185.896 euro lenen om een ​​woning te kopen, zo blijkt uit een schatting van de Hypotheker.

“Normaal zien we dat het aantal mensen dat kijkt elk jaar met vier procent toeneemt, maar nu zien we dat het aantal mensen dat kijkt de afgelopen twee jaar met zeven procent is gestegen”, zegt directeur van de koepelvereniging Sociale Huurders Haaglanden Jozefine Hoft. NU.nl.

In sommige gevallen moeten mensen meer dan 15 jaar wachten voordat ze een appartement krijgen in de sociale huursector.

Het sociale huisvestingssysteem nam zijn toevlucht tot het aanbieden van een plek om te wonen in de huizen van ouderen die ruimte beschikbaar hebben in hun ouderlijk huis nadat hun kinderen het nest hebben verlaten.

Toch is dat slechts een tijdelijke oplossing. Om de woningcrisis te lenigen is een structurele verandering nodig en dat is vooral het bouwen van nieuwe woningen. “Bouwen heeft nu eenmaal het meeste effect”, zegt Hoft.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?