Slechts kwart van NL-ers is ‘financieel gezond’

Image source - Pexels.com


Slechts 27 procent van de Nederlanders is ‘financieel gezond’. De helft van de bevolking is financieel kwetsbaar. Vrouwen en inwoners van de grote steden scoren lager op financiële gezondheid, meldt het Financieele Dagblad op basis van een onderzoek van adviesbureau Deloitte.

In samenwerking met ING, Nibud en Universiteit Leiden ondervroeg Deloitte zo’n 5.000 Nederlanders over hun situatie, houding, gedrag en gevoelens ten aanzien van inkomen, uitgaven, sparen, lenen en plannen. Ze keken ook naar de schulden, het inkomen, de kennis van financiële zaken en de algemene financiële houding van de respondenten.

Slechts iets meer dan een kwart van de Nederlanders is financieel gezond. Ze voelen de controle om comfortabel aan al hun huidige en lopende financiële verplichtingen te voldoen en financiële zekerheid op te bouwen om levensdoelen na te streven. Maar dat betekent niet dat ze al hun financiële eenden op een rij hebben.

Volgens de onderzoekers plant 31 procent van de financieel gezonde mensen hun geldzaken niet. Een kwart heeft een consumentenschuld. En een tiende heeft geen idee hoe hun schuld eruitziet. Een op de tien heeft ook geen buffer om zes maanden rond te komen als zijn inkomen plotseling wegvalt. En 40 procent investeert niet als ze voor langere tijd extra geld hebben.

Er is nog een lange weg te gaan in de financiële emancipatiestrijd, stellen de onderzoekers. Vrouwen scoren lager dan mannen op vier van de vijf onderzochte financiële gezondheidsgebieden, maar doen het alleen beter op ‘lenen’. Mannen hebben een hoger inkomen en kunnen gemakkelijker rondkomen. Ze hebben ook doorgaans hogere spaarbuffers en lijken hun inkomen beter te voorspellen.

Mensen in de drie grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – scoren op alle vijf de gebieden lager dan mensen in de rest van het land. Dat komt volgens de onderzoekers doordat er in de steden veel financieel kwetsbare groepen wonen, zoals jongeren en zzp’ers. In de steden wonen ook veel mensen die te maken hebben met veranderende omstandigheden, zoals echtscheiding of ontslag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?