Slechts drie leerlingen op de “niet wakkere” school van het extreemrechtse FvD in Almere


Een jaar nadat extreemrechts FvD-leider Thierry Baudet het voornemen van zijn partij aankondigde om scholen te openen met ‘klassiek, non-woke onderwijs’, werd onlangs de eerste goedgekeurd door de Inspectie van het Onderwijs. De kleine particuliere school in Almere, die in augustus is geopend, heeft slechts drie leerlingen in groep zes, met twee betaalde leerkrachten. Ouders betalen 300 euro per maand per kind, meldt NRC.

FvD-Kamerlid Ralf Dekker, de man achter het initiatief, zegt tegen de krant “onaangenaam verrast” te zijn hoe moeilijk het was om de school van de grond te krijgen. Ogenschijnlijk enthousiaste ouders bleken niet bereid hun kind daadwerkelijk in te schrijven op de school. En dat betekent dat de aan FvD gelieerde stichting achter de school afhankelijk is van particuliere sponsors om het gebouw, de leraren en de materialen te helpen betalen, zei Dekker.

Het FvD-plan om door de overheid gefinancierde scholen te openen staat voorlopig op een laag pitje, omdat ze de vereiste ouderverklaringen niet konden krijgen, zei Dekker. Positief is dat de onderwijsinspectie ons “op alle gebieden een voldoende heeft gegeven” voor de school in Almere, aldus Dekker. De keuring is verplicht voor nieuwe particuliere scholen.

Lees ook:  Nederland heeft moeite om gekwalificeerde leraren te vinden; De schaarste treft Amsterdam hard

De Inspectie keek onder andere naar de aandacht die de school besteedt aan burgerschapsvorming en democratische grondrechten. Inspecteurs woonden lessen bij, spraken met leerkrachten en leerlingen en bespraken het schoolplan. Een woordvoerder van de Inspectie zegt tegen NRC dat de school door de inspectie is gekomen en het rapport over enkele weken zal publiceren. De Inspectie constateert dat de school expliciet aangeeft geen banden te hebben met een politieke partij.

Het concrete resultaat van het groene licht van de Inspectie is volgens Dekker dat “de school nu door kan gaan en we kunnen gaan werven voor een kleuterklas. Het positieve advies maakt dat makkelijker.”

Plaats een reactie