Shell verkoopt miljarden aan Amerikaanse activa

Image source - Pexels.com


Olie- en gasgroep Shell verkoopt al zijn activa in het grootste olieveld van de Verenigde Staten aan branchegenoot ConocoPhilips. De deal zal het Brits-Nederlandse bedrijf $9,5 miljard opleveren. Dit komt neer op ruim 8 miljard euro. Daarmee is het een van de grootste verkopen van Shell in de afgelopen jaren.

Shell was op zoek naar een koper voor haar activa in het olie- en gasrijke Permian Basin-gebied, dat grotendeels in het westen van Texas ligt. Dat gebied staat bekend om zijn schaliewinning, waarbij olie uit rotsen wordt gewonnen door onder hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond te injecteren. De groep had sinds 2012 rechten op het gebied. Het beslaat momenteel een oppervlakte van meer dan 900 vierkante kilometer. Shell wint daar dagelijks het equivalent van ongeveer 175.000 vaten olie.

De terugtrekking van Shell uit het gebied kan haar helpen om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Shell streeft naar nul netto CO2-uitstoot in 2050. Shell ervaart de laatste tijd veel druk om meer te doen aan duurzaamheid.

Schaliewinning brengt doorgaans meer kosten met zich mee dan normale oliewinning. De lage olieprijzen van de afgelopen jaren maakten het erg moeilijk om winstgevend te zijn in het gebied. In het coronajaar 2020 leed Shell een verlies van 491 miljoen dollar op haar vermogen. Maar nu zijn de olieprijzen weer fors gestegen. Hierdoor is het mogelijk de activa voor een relatief gunstige prijs te verkopen.

In een verklaring laat het bedrijf weten dat dit een aantrekkelijke deal is. Shell verwacht de transactie in het vierde kwartaal af te ronden. Van de opbrengst zal 7 miljard dollar worden verdeeld onder de aandeelhouders, bijvoorbeeld via inkoop van eigen aandelen. Shell wil de rest van het geld gebruiken om haar eigen balans te versterken.

De stap betekent niet dat Shell de Verenigde Staten de rug toekeert. Shell benadrukte dat het al meer dan een eeuw energie levert aan Amerikaanse klanten. Het bedrijf zegt van plan te zijn de komende decennia een belangrijke energiespeler in het land te blijven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?